Przepisy na potrawy "bez" - bez glutenu (bg), bez cukru, bez laktozy, bez mąki, bez mleka itd. oraz zgodne z dietą niskohistaminową (NH). Nie jest to fanaberia, ani moda, ale w moim przypadku to konieczność.
DIETA ANTYHISTAMINOWA - NIETOLERANCJA HISTAMINY - MOJA HISTORIA
Ciasto blondie i dieta antyhistaminowa
Tortilla bezglutenowa
Tarta z redykołką i kurkami - bezglutenowa
Zapiekanka ziemniaczana Dauphinoise z kalafiorem - bez laktozy, bez glutenu
Ciastka bananowe bezglutenowe, bez cukru, bez laktozy
Budyn jaglany kakaowo-bananowy - bez glutenu, bez laktozy, bez cukru
"Sernik" bananowy z tofu - bez cukru, bez glutenu, bez laktozy
Tarta migdałowa z truskawkami - bez glutenu, bez laktozy, bez cukru
"Sernik" jaglano-ryżowy - bez laktozy, bez glutenu, bez cukru
Bezglutenowe brownie - bez mąki, bez cukru
Biszkoptowy tort orzechowy - bez mąki, bez cukru, bez laktozy
Pasta / dżem z daktyli - zamiast cukru
Budyń z płatków jaglanych - bezglutenowy, bez laktozy, bez cukru
Quesadilla bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa, bez cukru
Lody sorbetowe - bez cukru, bez laktozy
Czekoladowe batoniki z kaszą jaglaną - bez cukru
Placki z jabłkami bezglutenowe, bez cukru
Bezglutenowe naleśniki z mięsem
Odwrócone ciasto kokosowe z ananasem - bez glutenu, bez cukru, bez laktozy
Szarlotka sypana z gruszkami - bez jajek, bez cukru, bez glutenu
Bezglutenowe muffinki, bez cukru
Bezglutenowy chleb gryczany
Bezglutenowa pizza ziemniaczana
Bezglutenowy chleb do odrywania
Makaroniki daktylowe bez cukru
Banana bread bez glutenu, bez cukru
Ciasto migdałowe z gruszkami - bez glutenu, bez cukru
Pyszne chlebki kukurydziane (bez glutenu)
Florentynki - ciastka migdałowe - bez glutenu
"Serek" waniliowy z nerkowców - bez mleka, bez cukru
Mango passion z kaszy jaglanej
Tiramisu - bez glutenu, bez białego cukru, bez laktozy
Bezglutenowe pieczywo chrupkie
Pierogi bezglutenowe
Pudding z tapioki - bez cukru, bez glutenu, bez laktozy
Bezglutenowa maca ziołowa
Serek z mleka sojowego
Jogurt sojowy
Tarta z łososiem i newellą - bez glutenu, bez laktozy
Batoniki z kaszą jaglaną, bez cukru
Chleb bezglutenowy z płatkami jaglanymi
Bezglutenowy sękacz
Wegetariański smalec z fasoli
Bezglutenowy chleb na zakwasie
Bubble tea (bez laktozy)
Sernik gotowany w foremce - bez laktozy
Domowy makaron gryczany
Flatbread z rozmarynem, bez glutenu
Whoopie pies bez glutenu i laktozy
Czekoladowy keks bez mąki i cukru
Bezglutenowe naleśniki z szynką, serem i pieczarkami
Chleb gryczano-amarantusowy
Florentynki bez cukru i mąki
Ciasto w słoiku z całą pomarańczą - bez glutenu, bez cukru
Ciastka orzechowe z żurawiną - bezglutenowe
Bezglutenowe ślimaczki z bakaliami
Bezglutenowa tarta z kaszą gryczaną i grzybami
Ciasto cytrynowe bez mąki
Lemon curd bez masła i cukru
Piernik bezglutenowy
Tort węgierski bezglutenowy
Makowiec biszkoptowy
Kokosanki bez mąki i cukru
Ciasto Bounty - bez glutenu, niskosłodzone
Chleb z orzechów i kaszy gryczanej (bg)
Szarlotka bez pieczenia (bg, niskosłodzona)
Ciasto migdałowe z kremem (bez mąki pszennej, bez mleka)
Torcik migdałowo-bananowy z kulkami (bg)
Ciastka z lejka bg
Chleb pełnoziarnisty bg
Pączki hiszpańskie pieczone - light, bg
Biszkopt migdałowy z jabłkiem i daktylami - niskosłodzony, bg
Krakersy z ciecierzycy (bg)
Ciasto migdałowe z musem daktylowym (bg, niskosłodzone)
Kruche ciasto orzechowe z budyniem czekoladowym - bg, bez laktozy
Cytrynowy "sernik" jaglany, na zimno (bez laktozy)
Najlepsze jaglano-orzechowe brownie, słodzone daktylami
Ciastka z awokado – z maszynki
Jagielnik pieczony - sernik bez sera
Migdałowa zebra - babka bezglutenowa
Kukurydziane bułeczki z jabłkiem (bg)
Ciasto półkruche z owocami i galaretką (bg)
Pieczone sajgonki wegetariańskie dla alergików
Majonez z kaszy jaglanej -bez jaj
Pasztet z kaszy jaglanej
Burgery z buraków i kaszy jaglanej w wersji antyhistaminowej
Domowe mleko migdałowe
Batoniki migdałowe - dieta niskohistaminowa
Kiełabsa / pasztetowa wegetariańska
Parówki wegetariańskie, bezglutenowe
Ciasto z polentą - wegańskie, bezglutenowe
Ciasto z musem z buraków (bez cukru)
Szybkie ciasto z jabłkami, bez cukru
Tort z mlekiem kokosowym, bez cukru, bez pieczenia
Ciasto ze śliwkami - bez cukru, dieta niskohistaminowa
Kluski śląskie bez jajek z duszonymi warzywami - obiad antyhistaminowy, wege
Jabłecznik sypany bez cukru - nietolerancja histaminy (NH)
Bułki gotowane na parze, bez drożdży - pampuchy (NH)
Dżem bez cukru, janginizacja
Burgery z pieczonymi burakami i kalarepą - wege, dieta niskohistaminowa
Pizza na spodzie z brokułów - bg, NH
Klopsiki z kaszy jaglanej i cukinii, na parze, wege, bg, NH
Portugalska zupa Caldo verde NH, wege
Chlebek / ciasto jaglane z jabłkami bg, NH, wege, bez jajek, bez cukru
Sos z pieczonej dyni i papryki do makaronu, wege, NH
Pasztet ziemniaczany z cukinią / pieczeń warzywna, wege
Słodkie kulki z kaszy jaglanej – wege, bez cukru, dieta antyhistaminowa
Bułki gotowane na parze - bez drożdży, bez jajek
Torcik dyniowy bez cukru, NH
Zupa z pieczonej dyni z kluskami ziemniaczanymi, wege, bg, NH
Makaron z sosem z pieczonych buraków, wege, NH
Paprykowe risotto zapiekane w piekarniku, wege, NH
Ciastka kokosowo-jaglane bez cukru, bez jajek, bg
Gofry z surowych ziemniaków bez jajek, bg, NH
Wytrawny keks z warzywami, bez jajek, wege, NH
Pasta z czerwonej soczewicy do chleba, wege
Gofry warzywne z dipem pietruszkowym, wege, bg, NH
Risotto z puree z dyni i cukinią, NH
Szarlotka na jaglanym spodzie, bez cukru, bg, NH
Fit pizza na spodzie z ziemniaków, z dynią, bez sera, wege, bg NH
Łatwe kotlety z buraka i kaszy jaglanej - bg, NH, wege
Sos z pieczonych batatów do makaronu, wege, NH, bg
Paprykarz niedorybiony, wege, bg, NH
Pieczone klopsiki ziemniaczano-brokułowe, wege, bg, NH
Raz na zielono - zielone warzywa z kokosowym ryżem
Wegetariańska lasagne z dynią, bez laktozy, NH
Jaglane knedle z jabłkami, bg, NH
Bezglutenowe pierogi z batatami i amarantusem, wege, NH
Lahmacun – turecka pizza w wersji wege i bez glutenu
Krem z cukinii, wege, NH
Kopytka jaglane (2 składniki) - wege, bg, NH
Pierożki gotowane na parze z dipem kokosowym, wege, bez glutenu, NH
Curry z dynią piżmową – wege lub z indykiem, NH
Pierniczki z batatami, bg, bez cukru, NH
Wegańska ryba po grecku, NH
Najlepszy wegański sernik kokosowy na zimno, bez cukru
Najprostszy wegański ser żółty - bez soi, bez orzechów
Arancini - wegańskie kulki z ryżu, pieczone, bg, NH
Calzone – wegański pieróg bez drożdży, bg,NH
Pieczone krokiety ziemniaczane z brokułami, wege, bg, NH
Super coś dla mnie ze względów zdrowotnych muszę zrezygnować lub mocno ograniczyć mleko,gluten,cukier.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam się :)
UsuńMoja dieta typowo antyhistaminowa wykluczała banany i grzyby oraz wiele innych produktów, jednak nadal jestem ostrożna z rzeczami wysokohistaminowymi. Dzis po raz pierwszy po "odpoczynku" mój organizm bedzie sobie musiał z chłodnikiem buraczanym poradzić :)
UsuńMoja zdecydowanie tez. Na stronie mam rowniez przepisy "z histamina", poniewaz gotuje nie tylko dla siebie. Natomiast sama nie robie zadnych wyjatkow i trzymam sie diety anty/niskohistaminowej bardzo scisle.
UsuńBez glutenu, laktozy, cukru... soi i kapustnych. Tak powinna wyglądać moja dieta. Wdzięczna jestem, że mam możliwość skorzystania z Twoich przepisów. Sama nie mam kiedy kombinować z dozwolonymi składnikami.
OdpowiedzUsuńPrzy niedoczynności tarczycy, jeżeli chce się uniknąć przyjmowania hormonów... niestety trzeba wykluczyć z diety wiele smacznych choć niezdrowych produktów.
Kombinuj dalej moja droga, na chwałę zdrowia wielu z nas. Świadomość, że przyczyniasz się do poleprzenia jakosci życia innych, to najleprzy wyraz wdzięczności. I do tych osób się zaliczam. Wielkie dzięki.
Anula.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam ,może ja nie na temat, ale piszesz,że nie bierzesz hormonów . Ja też nie biorę tylko się suplementuję więc mam pytanie , jak ty się czujesz i jak sobie radzisz z niedoczynnością? Pozdrawiam
UsuńOstatnie zobaczyłam w sklepie mleko bez laktozy od Mlekovity. Cieszę się ze firma pomyślała o ludziach nie tolerujących laktozę.
OdpowiedzUsuńTo prawda... można ostrożnie zareklamować :) Mleko bez laktozy jest już w wielu sklepach dostępne i kilka innych firm też je produkuje. Są też sery żółte, śmietana, serki homogenizowane, jogurty bez laktozy. Należy jednak zauważyć, że "bez laktozy" nie znaczy, że jej tam w ogóle nie ma (tylko jest podobno mniej niż 0,01 / 0,02g) i jest/była dodana laktaza. Osoby wrażliwe jednak ostrzegam, bo ja na przykład nie mogę pić nawet takiego mleka, a nawet laktaza przyjmowana dodatkowo nie działa u mnie zadowalająco. Zresztą z mleka zwierzęcego zrezygnowałam beż żalu.
OdpowiedzUsuńNo właśnie ja mam tak silną, że nawet po maśle z obniżoną ilością laktozy czy tabletce z laktozą mam ból brzucha, a co dopiero po takim mleku (wc niestety - testowałam) - jestem po badaniach genetycznych, diagnoza u alergologa potwierdzona - wina nietolerancji laktozy (za to alergię na mleko krowie mam kl 1. i tu alergolog wykluczyła, że to od tego)
UsuńPiękne dzięki za zestawienie, postaram się jak najczęściej coś przygotowywać z listy, ale na dobry początek trzeba przetestować przepis na ciastka bezglutenowe :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo za super Strone. Tez musialam zrezygnowac z tych wszystkich rzeczy. Lecze sie na candida (sa to grzyby) trwalo to kilka lat zanim znazlam przyczyne moich dolegliwosci, a bylo juz naprawde zle. A doktorzy bagatelizuja candida I to jest wielki blad. Polecam ksiazke " Nie Daj sie zjesc grzybom Candida" autor Andrzej Janus. Mnie ta Ksiazka przerazila, co te grzyby potrafia zrobic z naszym organizmem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz. Kandydoza to też "ciekawy temat" - w poszukiwaniu przyczyn złego samopoczucia warty wzięcia pod uwagę. Pozdrawiam.
Usuńsuper strona, dzieki za przepisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńJezu... ratujesz mi własnie życie! :) Od 2 tygodni jestem na diecie bez mleka i bez glutenu i już mam dosyć. Niestety nie mam wybory ze względów medycznych...
OdpowiedzUsuńCudowne przepisy! Aż sama nie wiem od czego zacząć! :)
Dziękuję i pozdrawiam!
Do diety mozna sie przyzwyczic, szczegolnie jak nie ma innego wyjscia, a ja np. u siebie widze duuuza poprawe stanu zdrowia, wiec jest latwiej :) Dziekuje i rowniez pozdrawiam.
UsuńWitam czy jest dostępna książka ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam,
Usuńróżnego typu ksiażek z przepisami "bez" jest pewnie dużo, zależy od rodzaju nietolerancji. Ja własnej książki jeszcze się nie dorobiłam :) Pozdrawiam.
Dziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem różnorodności przepisów. Ja mam Haschimoto i niedoczynność tarczycy, a gluten, cukier i laktoza to mój WRÓG. Jak miło znależć sprawdzone przepisy i do tego smaczne po przygotowaniu. "Kupuję wszystko w całości".
OdpowiedzUsuńBRAWO i pozdrawiam Danuta
Dziękuję bardzo za miłe słowa. Właśnie dzisiaj kolejny raz przeanalizowałam Protokół autoimmunologiczny i doszłam do wniosku, że sporo produktów pokrywa się z moją dietą antyhistaminową - może również dlatego mi ona służy (mam Graves-Bassedowa po leczeniu jodem radioaktywnym), a niektóre przepisy śmiało można polecić również przy Hashi. Polecam więc i pozdrawiam serdecznie.
UsuńMam pytanie czy w tych przepisach są produkty które nie zawierają konserwantów czyli gotowe mieszanki ? Bo ja jeszcze do tego musze unikać konserwantów dieta chorych autoimmunologicznie. Ale przepisy są super dla tak chorych jak ja
OdpowiedzUsuńOd grudnia zeszłego roku jestem na diecie antyhistaminowej, czyli między innymi: zero konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, polepszaczy, wzmacniaczy itp. itd. - tak jem i tak gotuję, więc i przepisy podaję jedynie takie (Oczywiście na tyle, na ile można wierzyć etykietom, a ewentualne błędy w moim jadłospisie mogą się pojawić tylko nieświadomie). Wcześniej (proszę patrzeć na daty) mogą się ewentualnie zdarzyć jakieś odstępstwa od tej reguły, ale chyba niewielkie, bo zawsze starałam się "jeść przyzwoicie" :)
UsuńGdy ja zachorowałam na nietolerancję laktozy najbardziej obawiałam się, że nie będę mogła jeść słodkości. Teraz wiem, że nawet tę sprawę da się obejść z odpowiednimi przepisami :)
OdpowiedzUsuńSuper pomocny blog. Zapraszam do mnie :) https://adriannadietetyk.blogspot.com
Witam Panią. Od 3 tyg zmierzam się z nietolerancja histaminy. U mnie jest to na tyle źle że puchne brak mi powietrza gardło mam jak by płynęło i żołądek boli niemiłosiernie. Do tego place czerwone które później znikają. Wszystko dzieje się w nocy. Opisywane przez panią jedzenie będzie dla mnie dużym wyzwaniem i podejmę się tego gdy będę już na siłach. Moje pytanie czy tylko ja nie mogę jeść papryki czy więcej osób nie może jej jeść. Bo w przepisach widzę dużo rzeczy z papryka. Jestem w Niemczech nie wiem jak sobie z tym wszystkim poradzę. Ba ta chwile pragnę już coś normalnego jeść. Jem tylko ten chrupiący chleb z wase i okrągly popcornowy chleb, do tego szynka z indyka i ser żółty, twarożek,piersi z kurczaka, z warzyw tylko kalafior, groszek, marchewka, cukinia. Co ja mogę pić? Bo dają tu tylko wodę i kawę. Sama przetestowałam,że jeśli po drzemie z czarnej porzeczki mi nic nie jest to kupiłam też sok. Ale,, oszczędzam,, go. Z owoców mogę tylko wiśni.pozdrawiam i dzięki za porady
OdpowiedzUsuńWitam. A na jakiej podstawie zdiagnozowano nietolerancję histaminy - robiła Pani badania? Papryka należy do warzyw psiankowych, podobnie jak pomidory, których absolutnie nie wolno. Może być więc tak, że ona również szkodzi. Ja przeważnie mogę ją jeść, chociaż podczas zaostrzenia też nie mogłam (trzeba testować na "własnej skórze" różne produkty, bo co osoba, to różnie bywa). W Niemczech to akurat ma Pani szczęście - ja korzystam głównie ze stron niemieckich, gdyż tam jest dużo więcej informacji i większa wiedza na temat nietolerancji histaminy. Ser żółty jest absolutnie zakazany, z twarożkiem ostrożnie, wędliny zakazane. Nie wiem, czy wase nie ma jakiś konserwantów, dodatków itp (jeśli tak, to też nie wolno). Kalafior ostrożnie, groszek niedozwolony, indyk tylko bardzo świeży i od razu po zrobieniu (nieodgrzewany). Ja jem głównie: cukinię, marchewkę, ziemniaki, jabłka, winogrona jasne bez pestek, kaszę jaglaną, potrawy z mąki ryżowej i kukurydzianej, ryż, świeżego indyka lub cielęcinę/wołowinę (ale mięso z innych względów raczej ograniczam do 1 razu w tyg.), kukurydzę świeżą, sałatę, ogórka. Piję wodę i sok jabłkowy. Korzystam z listy produktów dozwolonych, w jęz. niemieckim: http://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/11_FoodList_DE_alphabetisch_mitKat.pdf
UsuńSprawdza się ona w 99 %. Pomaga mi też olejek z czarnuszki. Niektóre źródła zalecają, żeby w początkowej fazie jeść tylko kilka produktów, a kolejne wprowadzać stopniowo i testować indywidualną tolerancję:
http://www.food-intolerance-network.com/food-intolerances/histamine-intolerance/histamine-intolerance-hit-tolerated-foods-list.html
Pozdrawiam i życzę zdrowia. W razie pytań proszę śmiało. :)
Ja przez tydzien czasu przychodziłam do szpitala z powodu braku powietrza, byłam napuchnieta cała,czerwone place, żołądek bolał i gardło paliło. Dostawałam kortizon w kroplowce i przechodziło. Mówili że to alergia. Po ostatnim razie gdy kortizon nie pomógł ddali ciśnienie 200/100 stwierdzili że mam wstrząs dali mi adrenalinę. Po tygodniu obserwacji badań z krwi,kału, gastroskopi,i jej wycinków stwierdzili że mam nietolerancje histaminy. Ciągle im alarmowalam że źle się czuję jak zjem nawet pół kromki chleba. Diagnoza postawiona ale testy alergiczne powiedzieli ze nie mam szans na razie bo ciągle to mam. Po 3 tyg mordęgi wychodzę do domu. Leczenie ambulatoryjne zalecają u lekarza od skóry. Biorę tabletki na żołądek i kortizon. Niestety place czerwone zawsze przychodzą na noc i utrzymują soe do rana 10 godziny. Testy alergiczne powiedzieli ze mogę mieć dopiero jak organizm bedzoe czysty. Do pracy chodzić w takim stanie nie mogę :-(. odrzucili mi dużo jedzenia ale wychodzi na to że niezbyt dobre dostaje skoro ciągle mam to? Pani opisuje ser żółty nie - oni mówią że mogę młody grupa jeść, dają mi też wędliny jak odpisałam wyżej... Wszystko źle... Ten chleb was też źle....może pomogła by mi pani co mogę zjeść na śniadanie i kolacje bym była najedzona i jadła przede wszystkim to co mogę. Lekarze mówią mi ze musze testować. Z twgo co zauważyłam najgorzej na mnie działa mąka, drożdże, chleb, pomidor, czekolada, herbata. Pozdrawiam panią serdecznie Weronika
OdpowiedzUsuńJeśli najgorzej jest w nocy, to może faktycznie jakaś alergia.. roztocza, pościel, proszek do prania, jakieś kosmetyki... nie wiem... Ja objawów skórnych nie miałam zbyt dużo, tzn. kosmetyków wielu nie mogę stosować, a już szczególnie bardzo wielu szamponów do włosów nie mogę. Na mnie wymienione produkty też źle działają, a drożdże to już mega źle.
UsuńJa na śniadanie jem np.
- budyń jaglany (kasza jaglana + mleko ryżowe lub kokosowe bez konserwantów, cukru, gum, zagęszczaczy itp),
- płatki jaglane na mleku kokosowym (bez dodatków),
- jabłka, winogrona, wiśnie,
- wafle kukurydziane (w nie za dużych ilościach).
- czasem jem też "nieśniadaniowe' rzeczy np. zupę lub pieczone warzywa,
- ciastka własnej roboty,
- szarlotkę (ciasto z mąki ryżowej, kukurydzianej),
- kaszę jaglaną z jabłkami.
Ja dodatkowo jeszcze nie stosuję żadnego cukru i nie smażę, ale przy samej nietolerancji histaminy można, więc polecałabym naleśniki z mąki kukurydzianej i ryżowej z owocami, placki z jabłkami, omlet, można spróbować jajka (ja nie mogę). Można ugotować lub upiec sobie kawałek indyka i pokroić jak wędlinę + sałata, ogórek. Można zrobić sałatkę z dozwolonych warzyw.
Mój mail: domilupus@gmail.com