niedziela, 30 października 2016

Dietetyczna szarlotka na spodzie jaglanym, bez cukru, bg

       Szarlotka z janginizowanymi jabłkami, dlatego całkowicie bez cukru. Dodatek małej ilości soli do owoców sprawia, że po uduszeniu stają się bardzo słodkie. Według mnie cukier nie jest już potrzebny. Jako spód upiekłam kaszę jaglaną z dodatkami. W ramach eksperymentu do kruszonki dodałam pistacje i orzechy macadamia. To jedyne orzechy dozwolone przy nietolerancji histaminy (należy oczywiście sprawdzić indywidualną tolerancję). Ciasto, które można jeść bezkarnie.


dietetyczna szarlotka na spodzie jaglanym bez cukru, bez glutenu

dietetyczna szarlotka na spodzie jaglanym bez cukru, bez glutenu
 dietetyczna szarlotka na spodzie jaglanym bez cukru, bez glutenu

Składniki (na formę 23x27 cm):

- na spód i kruszonkę:
  •         1 ½ szkl. kaszy jaglanej,
  •        3 szkl. wody do kaszy,
  •        3 łyżki wiórków kokosowych,
  •        3 łyżki oleju kokosowego nierafinowego,
  •        ½ szkl. zmielonego na mąkę amarantusa,
  •        po garści pistacji i macadamia,
- na nadzienie:
  •        1 kg słodkich jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu),
  •        2-3 łyżki wody,
  •        szczypta cynamonu*,
  •        szczypta soli.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kilkukrotnie przepłukujemy zimną wodą. Dolewamy 3 szklanki wody i gotujemy do miękkości i wchłonięcia wody. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Letnia kaszę wyrabiamy rękami lekko rozcierając ziarenka. Dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, wiórki, amarantus i dokładnie wyrabiamy. Odkładamy ok. 1 szkl. kaszy. Pozostałą część przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy spód formy. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 20 minut. Do odłożonej wcześniej kaszy dodajemy kolejną łyżkę oleju oraz posiekane orzechy. Wyrabiamy. Wkładamy do zamrażalnika na czas podpiekania spodu (20 minut). W międzyczasie jabłka obieramy i pozbawiamy nasion. Kroimy w niedużą kostkę. Minimalnie solimy, mieszamy i dodajemy wodę. Gotujemy do miękkości i momentu, aż jabłka zrobią się bardziej słodkie. Na podpieczony spód przekładamy jabłka. Wyjmujemy ciasto z zamrażalki i rozkruszamy na wierzchu. Pieczemy w piekarniku nadal w 180 ° C przez 25 minut. Wyjmujemy do wystudzenia, chociaż można też spróbować na ciepło. Smacznego! 

* przy nietolerancji histaminy cynamon należy najpierw wypróbować w niewielkich ilościach. 

Przepis bierze udział w konkursie:

Ambition z dbałością

#Ambition


Dla moich czytelników zniżka 10 % na produkty Ambition
na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.

2 komentarze:

  1. Witam
    Czym mogę zastąpić mąkę z amarantusa bo tej akurat nie mam ! :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dowolną inną mąką - bezglutenową (np.kukurydzianą, ryżową, orzechową) lub zwykłą pszenną.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)