Pierwsze
warzywo kojarzące się z sosem do makaronu? Dla mnie pomidor. Tak przynajmniej
było kiedyś. Za czasów diety antyhistaminowej to burak, ziemniak, dynia i papryka, a od dzisiaj również słodki ziemniak. Bardzo fajny,
słodko-słony smak.
Składniki:
- 1 duży batat (ok. 380 g),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 filiżanka przegotowanej wody (poj. 150 ml),
- sól, sumak, kurkuma do smaku,
- garść posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Batata obieramy i kroimy w
kawałki lub plasterki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w
piekarniku rozgrzanym do 200 ° C do miękkości. Umieszczamy w blenderze wraz z
oliwą i wodą. Blendujemy na gładko. Jeśli sos byłby za gęsty, należy dodać
więcej wody. Doprawiamy do smaku i mieszamy z natką. Podajemy z makaronem (u mnie z jaglanym).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)