piątek, 4 listopada 2016

Sos z pieczonych batatów do makaronu

     Pierwsze warzywo kojarzące się z sosem do makaronu? Dla mnie pomidor. Tak przynajmniej było kiedyś. Za czasów diety antyhistaminowej to burak, ziemniak, dynia i papryka, a od dzisiaj również słodki ziemniak. Bardzo fajny, słodko-słony smak.

sos z pieczonych batatów do makaronu - dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

sos z pieczonych batatów do makaronu - dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

Składniki:
  •        1 duży batat (ok. 380 g),
  •        3 łyżki oliwy z oliwek,
  •        1 filiżanka przegotowanej wody (poj. 150 ml),
  •        sól, sumak, kurkuma do smaku,
  •        garść posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Batata obieramy i kroimy w kawałki lub plasterki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C do miękkości. Umieszczamy w blenderze wraz z oliwą i wodą. Blendujemy na gładko. Jeśli sos byłby za gęsty, należy dodać więcej wody. Doprawiamy do smaku i mieszamy z natką. Podajemy z makaronem (u mnie z jaglanym). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)