wtorek, 4 listopada 2014

Batoniki z kaszą jaglaną, bez cukru

      Na jesienną wycieczkę dobrze jest zabrać termos z herbatą oraz słodką przekąskę. Słodką bez białego cukru oczywiście. J Wymyśliłam więc batoniki z bogatym wnętrzem z orzechów, pestek, rodzynek.

batoniki

batoniki

Składniki:
  • ½ szkl. pestek słonecznika,
  • ½ szkl. kaszy jaglanej,
  • 2 garści orzechów włoskich i migdałów (proporcje dowolne),
  • 1 garść rodzynek,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 łyżki mąki kasztanowej,
  • ½ szkl. mleka sojowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 kostek gorzkiej czekolady,         
  • stewia do smaku (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Orzechy i migdały kroimy na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą. Mleko podgrzewamy z olejem i czekoladą do momentu jej roztopienia. Mieszamy wszystkie suche składniki (również przepłukaną kaszę). Wlewamy podgrzane mleko. Dobrze mieszamy. Opcjonalnie dosładzamy stewią do smaku. Wykładamy do foremki silikonowej formując niski prostokąt o wymiarach ok. 22 x 16 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez 20 minut. Wyjmujemy. Odczekujemy 10 minut i kroimy jeszcze ciepłe „ciasto” na batoniki dowolnej wielkości. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

5 komentarzy:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)