Odkąd przygotowałam tortillę bezglutenową,
myślałam nad kolejnymi, smakowitymi jej wersjami. Tym razem szybka quesadilla. Z
wędliną, serem, pomidorem – w zasadzie z tym, co akurat było w lodówce, chociaż
można pokusić się oczywiście o bardziej wyrafinowany farsz, salsę, itd. J
Składniki (na 2 porcje):
- 4 bezglutenowe tortille (przepis),
- 4 plasterki szynki,
- 4 plasterki sera żółtego,
- 1 pomidor,
- szczypta soli,
- 1 czerwona cebula,
- olej do smażenia,
- szczypta tymianku.
Przygotowanie:
Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Patelnię przecieramy
ręcznikiem papierowy z odrobiną oleju. Kładziemy jedną tortillę układamy pół
pomidora pokrojonego w półplasterki, solimy. Układamy cebulkę, 2 plasterki szynki
oraz 2 plasterki sera żółtego. Plasterki można pokroić na mniejsze części. Posypujemy
tymiankiem. Przykrywamy drugą tortillą. Lekko dociskamy. Przykrywamy pokrywką.
Smażymy do momentu roztopienia się sera. Można przełożyć na drugą stronę, ale
nie jest to bezwzględnie konieczne. Tak samo przygotowujemy drugą porcję. Kroimy na trójkąty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)