wtorek, 8 lipca 2014

Quesadilla bezglutenowa

      Odkąd przygotowałam tortillę bezglutenową, myślałam nad kolejnymi, smakowitymi jej wersjami. Tym razem szybka quesadilla. Z wędliną, serem, pomidorem – w zasadzie z tym, co akurat było w lodówce, chociaż można pokusić się oczywiście o bardziej wyrafinowany farsz, salsę, itd. J

quesadilla bezglutenowa

quesadilla bezglutenowa

quesadilla bezglutenowa

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 bezglutenowe tortille (przepis),
  • 4 plasterki szynki,
  • 4 plasterki sera żółtego,
  • 1 pomidor,
  • szczypta soli,
  • 1 czerwona cebula,
  • olej do smażenia,
  • szczypta tymianku.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowy z odrobiną oleju. Kładziemy jedną tortillę układamy pół pomidora pokrojonego w półplasterki, solimy. Układamy cebulkę, 2 plasterki szynki oraz 2 plasterki sera żółtego. Plasterki można pokroić na mniejsze części. Posypujemy tymiankiem. Przykrywamy drugą tortillą. Lekko dociskamy. Przykrywamy pokrywką. Smażymy do momentu roztopienia się sera. Można przełożyć na drugą stronę, ale nie jest to bezwzględnie konieczne. Tak samo przygotowujemy drugą porcję. Kroimy na trójkąty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)