poniedziałek, 10 listopada 2014

Bubble tea – dwie wersje, na drugie śniadanie

       Bubble tea, czyli w skrócie herbata z perełkami tapioki. Udało mi się ostatnio kupić duże kulki tapioki i już w sklepie wiedziałam, co stanie się dalej…. bubble tea, w dwóch wersjach – mlecznej i owocowej. Bubble tea będzie również doskonała na lekkie, smaczne i zdrowe drugie śniadanie w domu lub do wzięcia do pracy.

bubble tea

bubble tea

bubble tea

Składniki (na dwie, wysokie szklanki):
  • ½ szkl. dużych perełek tapioki (białych),
  • 4 szkl. wody,
  • ½ szkl. herbaty czerwonej,
  • ½ szkl. herbaty czarnej,
  • ½ szkl. mleka migdałowego (lub innego ulubionego),
  • ½ szkl. soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciśniętego z miąższem),
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej w cukrze,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki cukru lub 1 płaska łyżka stewii w pudrze,
  • 1 łyżka ciepłej wody.

Przygotowanie:

Obie zaparzone herbaty pozostawiamy do schłodzenia. Wodę słodzimy do smaku (raczej dość mocno) i zagotowujemy, wrzucamy perełki tapioki na wrzącą wodę (woda musi się gotować, bo w chłodniejszej kulki się skleją). Od momentu gdy poszczególne perełki zaczną wypływać do góry, gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w wodzie jeszcze na 10-15 minut. Odsączmy i pozostawiamy do wystygnięcia. Później najlepiej schłodzić w lodówce. Z cukru lub stewii i łyżki wody przygotowujemy syrop. Do szklanek nalewamy herbatę. Dodajemy po połowie kulek tapioki. Do herbaty czerwonej dolewamy sok pomarańczowy wraz z miąższem oraz dodajemy skórkę pomarańczową. Słodzimy do smaku syropem cukrowym (stewiowym). Do herbaty czarnej wsypujemy kulki, cynamon i dolewamy mleko. Słodzimy do smaku. Mieszamy. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie:

Moje wypieki i desery na każdą okazję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)