środa, 16 lipca 2014

Lody sorbetowe borówkowo-truskawkowo-malinowe – bez cukru, bez laktozy

    Upał, słońce… zjadłoby się lody. Ale lody bez mleka i białego cukru? To możliwe. Polecam lody sorbetowe, bez mleka, słodzone daktylami. Lekkie, orzeźwiające, idealne dla ochłody. J

sorbet

sorbet

sorbet

Składniki:
  • 200 g mrożonych truskawek,
  • 200 g mrożonej borówki amerykańskiej,
  • 100 g mrożonych malin,
  • 15 daktyli bez pestek,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok do przestygnięcia. Wyjmujemy owoce z zamrażalnika. Użyłam owoców, które sama wcześniej zamroziłam. Rozdzielamy je na drobniejsze części. Przestudzone daktyle miksujemy razem z wodą. Wlewamy do owoców. Miksujemy lub blendujemy na gładką masę. Umieszczamy w specjalnych pojemniczkach na lody na patyku. Jeśli takich nie mamy to z powodzeniem można użyć małych kubeczków, do których wkładamy patyczki lub nawet plastikowe łyżeczki. Umieszczamy w zamrażalniku do całkowitego zmrożenia. Żeby lody łatwiej później wyjąć, pojemniczki / kubeczki można polać lub zanurzyć od spodu w ciepłej wodzie. Smacznego! 

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)