poniedziałek, 5 września 2016

Ciasto z musem z buraków (bez cukru)

      Nie miałam w zasadzie przekonania do ciast z warzywami do momentu, gdy upiekłam ciasto z marchewką. Warzywa takie jak marchew czy burak nadają ciastu naturalnej słodkości. Dzisiaj czas właśnie na mus z buraków. Ciasto bez zwykłego cukru, niskosłodzone ksylitolem. Może nie spektakularne, nie piękne, ale za to trochę zdrowsze i całkiem dobre. Dla tych, którzy mogą polecam dodanie garści ulubionych bakalii (niesiarkowanych).

ciasto buraczane

ciasto buraczane

Składniki (na tortownicę Ø 16-18 cm):
  • 3 średnie podłużne buraki + woda do ugotowania,
  • 1 ½ szkl. mąki orkiszowej,
  • ½ szkl. mąki ryżowej,
  • 1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia, jeśli ktoś może),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki ksylitolu*,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • odrobina aromatu waniliowego (domowego lub naturalnego),
  • olej i dodatkowa mąka do foremki.

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie blendujemy na gładko. Dodajemy jajko, ksylitol i olej. Mieszamy. Dosypujemy mąkę z sodą. Dodajemy aromat. Całość miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 30 minut i/lub do suchego patyczka. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!

* ciasto jest dla mnie wystarczająco słodkie, ale ja w ogóle nie używam zwykłego cukru, miodu itd.; inni powinni może trochę więcej posłodzić.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ciekawy.... żeby nie powiedzieć brzydki ;) Fajne, różowiutkie było przed pieczeniem.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)