poniedziałek, 3 listopada 2014

Bezglutenowa tarta z łososiem i newellą

    Pierwszy raz z newellą spotkałam się całkiem niedawno. Produkt od początku mnie zaintrygował. Bez glutenu, bez laktozy, czyli coś dla mnie. Przygotowałam tartę z newellą, którą polecam. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, żeby tartę przygotować z mąki pszennej.


bezglutenowa tarta

bezglutenowa tarta

bezglutenowa tarta

Składniki (na naczynie Ø 24 cm):
- na ciasto:
  • ¾ szkl. mąki gryczanej,
  • ¾ szkl. mąki kukurydzianej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
  • 6-7 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki mleka sojowego,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • ½ łyżeczki soli,
  • olej do wysmarowania naczynia.

- na nadzienie:
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka sojowego,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • 100 g łososia,
  • 1 opakowanie wędzonej newelli (200 g),
  • kilka małych pomidorków,
  • 2 garści różyczek z brokułu + osolona woda do podgotowania,
  • po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, czosnku.

Przygotowanie:

Ze składników podanych na ciasto krótko wyrabiamy jednolitą masę. Mąki najlepiej wcześniej przesiać, a jajko i żółtko ubić. Ciasto zawinięte w folię umieszczamy w zamrażalniku minimum na godzinę. Naczynie delikatnie wysmarowujemy olejem. Ciasto kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Wykładamy dno i boki naczynia. Lekko ugniatamy. Robimy dziurki widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 15 minut lub do lekkiego przyrumienienia. Wyjmujemy. Przygotowujemy nadzienie. Brokuły wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na 4-5 minut. Odcedzamy. Łososia kroimy na małe kawałeczki. Newellę kroimy w plasterki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, mąką i przyprawami. Dodajemy łososia. Na podpieczonym cieście układamy brokuły, newellę i pomidorki. Zalewamy masą jajeczno-łososiową. Pieczemy w piekarniku, nadal w 180 ° C przez ok. 30-40 minut lub do momentu ścięcia się masy. Podajemy na ciepło. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie:

Gotuj z Newellą

4 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)