sobota, 26 marca 2016

Pasztet z kaszy jaglanej

Nie można powiedzieć, że pasztet jaglany smakuje tak samo jak mięsny, ale dlaczego miałby tak smakować. :) Ma konsystencję pasztetu, a kasza jaglana jest mało wyczuwalna. Nie wszyscy odgadną z czego został przygotowany. U mnie smakuje również mięsożercom.


Składniki (na foremkę 10x20 cm):
  • 1 szkl. surowej kaszy jaglanej + osolona woda do ugotowania,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • sól i pieprz ziołowy do smaku,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • tłuszcz + mąka orkiszowa (lub inna) do foremki.


Przygotowanie:

Przed ugotowaniem kaszę płuczemy najpierw w gorącej, później kilkukrotnie w zimnej wodzie. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Letnią kaszę blendujemy wraz z marchewką na gładko. Dodajemy obie mąki, jajko, olej, czosnek oraz ziele angielskie i kolendrę (rozgniecione w moździerzu). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki natłuszczonej i wysypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 60 minut. Wyjmujemy do wystudzenia. Przed pokrojeniem najlepiej schłodzić w lodówce. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)