wtorek, 1 listopada 2016

Fit pizza na spodzie z ziemniaków, z dynią

     Pizza z surowych ziemniaków już u mnie była – w czasach, gdy mogłam jeść prawie wszystko, a właściwie tak mi się wtedy wydawało. Dzisiaj pizza na spodzie z ziemniaków gotowanych z sosem z dyni. Bez pomidorów, sera, wędliny, czyli wszystkiego, czego przy nietolerancji histaminy nie mogę jeść. Pizza bardzo smaczna. Można oczywiście użyć dowolnych dodatków na wierzch. Ja tym razem musiałam się ograniczyć tylko do dodatków w 100 % bezpiecznych przy mojej diecie.

pizza na spodzie z ziemniaków, z dynią, bez sera, bez pomidorów

pizza na spodzie z ziemniaków, z dynią, bez sera, bez pomidorów

pizza na spodzie z ziemniaków, z dynią, bez sera, bez pomidorów

Składniki (na Ø 33 cm):
  •        1 kg ziemniaków,
  •        1 dynia hokkaido (800 g),
  •        2 łyżki oliwy z oliwek,
  •        2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  •        2 łyżeczki oregano,
  •        kilka plasterków cukinii,
  •        kilka kawałków marchewki ugotowanej na parze,
  •        woda do gotowania warzyw,
  •        sól,
  •        2 łyżki oleju rzepakowego + olej do spryskania papieru do pieczenia,
  •        natka lub bazylia do posypania.

Przygotowanie:

Umytą dynię pozbawiamy nasion i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka. Dolewamy wody do połowy wysokości dyni. Lekko solimy i gotujemy do miękkości. Dodajemy oliwę i blendujemy na gładko. W razie potrzeby dodajemy więcej wody, do uzyskania konsystencji gęstego sosu / musu. Solimy do smaku i dodajemy połowę oregano. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odparowujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy łyżeczkę oregano, olej, mąkę ziemniaczaną i ewentualnie dosalamy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy lub spryskujemy olejem. Formujemy na tym okrągły, dość cienki placek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 20 minut, a następnie jeszcze ok. 5 minut z włączonym grillem od góry. Wyjmujemy i smarujemy sosem (ilość wedle upodobań). Układamy lekko posoloną cukinię i marchewkę. Ponownie zapiekamy przez 20 minut, a na koniec znowu 5 minut z grillem. Wyjmujemy, posypujemy zieleniną i pokrojony placek podajemy jak klasyczną pizzę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)