piątek, 14 października 2016

Torcik dyniowy, bez cukru

     Torcik dyniowy spodoba się fanom dyni, gdyż jej smak jest wyczuwalny (chociaż w niewielkim stopniu). Tort jest słodki, lekki i kremowy – może bardziej jak deser niż klasyczne ciasto.

tort dyniowy bez cukru, dieta antyhistaminowa

tort dyniowy bez cukru, dieta antyhistaminowa

Składniki (na tortownicę Ø 16-18 cm):
  •        1 dynia hokkaido ok. 800 g,
  •         ksylitol do smaku,
  •         3 łyżki mąki ziemniaczanej + ¼ szkl. zimnej wody,
  •         odrobina naturalnego aromatu waniliowego,
  •         ok. 1 ½ szkl. wody,

-na spód:
  •         120 g płatków jaglanych,
  •         gorąca woda do ich zalania,
  •         ksylitol do smaku,
  •         2 łyżki wiórków kokosowych,
  •         2 łyżki rozkruszonych płatków migdałowych,
  •         3 łyżki dżemu jabłkowo-brzoskwiniowego bez cukru (przepis),
  •         2 łyżki oleju kokosowego.

Przygotowanie:

Dynię pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C do miękkości. Jeszcze ciepłą blendujemy dodając wodę. Wody ma być tyle, żeby dynia dała się zblendować na gładko. W sumie wyszło mi ok 750 ml puree. Słodzimy do smaku i dodajemy aromat waniliowy. Puree zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z wodą. Mieszamy i zagotowujemy jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. Płatki jaglane zalewamy gorącą wodą. Wody tyle, żeby wszystkie płatki były mokre, nie mają jednak pływać w wodzie. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy wiórki, płatki migdałowe, dżem i olej. Ewentualnie słodzimy do smaku i wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką. Foremkę umieszczamy w zamrażalce na 15-20 minut lub do momentu, aż spód stanie się twardy. Na tak przygotowany spód przekładamy budyń dyniowy. Wyrównujemy górę i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Można udekorować winogronami lub płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)