czwartek, 10 listopada 2016

Raz na zielono - zielone warzywa z kokosowym ryżem

       Dzisiaj obiad „raz na zielono”, czyli ryż z nutką kokosu oraz duszone, zielone warzywa – papryka, brokuły i cukinia. Do tego natka pietruszki i pestki dyni. Bardzo smaczne połączenie. Doskonałe w diecie antyhistaminowej.


zielone warzywa z ryżem kokosowym - dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

zielone warzywa z ryżem kokosowym - dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

Składniki (na 2-3 porcje):
  •        1 cukinia,
  •        1 zielona papryka,
  •        1 mały brokuł lub ½ większego,
  •        garść posiekanej natki pietruszki + ew. do posypania,
  •        pestki dyni do posypania,
  •        10-12 łyżek ryżu,
  •        woda,
  •        sól,
  •        2 łyżki oleju kokosowego,
  •        szczypta kurkumy.

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w plasterki i na cztery, brokuły na drobne różyczki. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa zalewamy niewielką ilością wody i oprószamy solą. Gotujemy do miękkości. Ryż wsypujemy do garnka i płuczemy w ziemnej wodzie. Następnie dolewamy nowej wody tak, żeby było jej dwa razy więcej niż ryżu. Solimy ok. 1 łyżeczkę. Gotujemy na małym ogniu na półmiękko i aż ryż wchłonie prawie całą wodę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę, olej oraz natkę. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 8-10 minut. Uduszone warzywa podajemy na ryżu. Całość można jeszcze dosolić do smaku. Posypujemy pestkami dyni i ewentualnie natką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)