sobota, 14 czerwca 2014

„Sernik” bananowy z tofu, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy

       Życie bez sernika nie ma sensu. ;) A co jeśli ktoś nie może jeść białego sera? Sernik bez sera? Brzmi dziwnie, ale smakuje całkiem fajnie i nadspodziewanie sernikowo. Na pewno można się nim pocieszyć, gdy nie tolerujemy sera białego. Sernik nie wyszedł zbyt wysoki, poleciłabym więc użycie jeszcze mniejszej foremki lub zwiększenie ilości składników.

sernik tofu

sernik tofu

Składniki (na tortownicę Ø 18 cm):
  • 300 g tofu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 4 daktyle,
  • 1 banan,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego.

Przygotowanie:

Tofu miksujemy na gładką masę. Dodajemy miód, masło, mąkę, aromat i jajka. Ponownie miksujemy. Daktyle rozdrabniamy wraz z bananem. Ja zrobiłam to blenderem. Mieszamy z masą z tofu. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w rozgrzanym do 175 ° C. Pieczemy 35-40 minut. W pierwszej fazie pieczenia przykrywamy folią aluminiową, którą pod koniec zdejmujemy. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik jeszcze na ok. 15 minut. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego! 

14 komentarzy:

  1. SMAKOWITOŚCI;-)

    PYSZOTKA;-)
    zapraszam też do siebie w wolnej chwIli:
    www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z pierwszym zdaniem :)
    Podoba mi się Twoja pomysłowość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakieś pomysły czym zastąpić masło w diecie bezmlecznej i bezglutenowej? :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam oleju kokosowego zamiast masła Pozdrawiam :)

      Usuń

  4. Nie trzeba rezygnować z masła - można użyć masła bez laktozy lub roślinnego, jeśli ma odpowiedni skład.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, nigdy bym nie pomyślała, że można zastąpić zwykły ser serem tofu - super pomysł. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. słyszałam ze w maśle roślinnym jest tłuszcz roślinny utwardzany a to z kolei są tłuszcze trans, które są szkodliwe, ponoć lepiej używać masła klarowanego ktoś coś wie na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy klarowanego to nie wiem, można użyć zwykłego masła. Też słyszałam, że tłuszcze roślinne nie są specjalnie zdrowe, ale tu musiałam użyć masła roślinnego ze względu na minimalną zawartość laktozy. Raz na jakiś czas pewnie nie zaszkodzi, ale nie nadużywałabym masła roślinnego.

      Usuń
    2. Mnie także powiedziano masło klarowne

      Usuń
  7. Jajka? Co mi po serniku bez sera jak mnie po bialku z jajek wysypie? ;(
    A tak ogolnie to i tak sprobuje <3
    Pozdrawiam! :D
    Amelka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mogę jajka, dlatego robię sobie sernik z jajkami, a co.... :D Jajka bardzo dobrze można zastąpić papką z siemienia lnianego / lnu - w weilu ciastach sprawdza się idealnie taki zamiennik, ale w serniku nie próbowałam - trzeba byłoby przetestować.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)