niedziela, 18 września 2016

Szarlotka / jabłecznik sypany bez cukru

     Szarlotka, a może dokładniej jabłecznik bez kruchego ciasta, a delikatny i rozpływający się w ustach? Bez dużej ilości masła? Nieprawdopodobne a jednak możliwe. To jabłecznik sypany. U mnie z mąki orkiszowej, słodzony ksylitolem i z niewielką ilością oleju zamiast masła. Polecam również Gruszecznik sypany.

szarlotka sypana

szarlotka sypana

Składniki (na okrągłą formę Ø 23 cm):

  • 1,2 kg soczystych jabłek,
  • 2 szkl. mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia),
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • olej rzepakowy do spryskania góry,
  • opcjonalnie: garść płatków migdałowych do posypania.
Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na małych oczkach tarki. Odstawiamy. W misce mieszamy mąkę, sodę i ksylitol. Suche składniki dzielimy na 3 części (w przybliżeniu). Na dno sylikonowej formy wysypujemy jedną część. (Dno zwykłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia). Na to przekładamy połowę utartych jabłek wraz z sokiem jaki puszczą. Następnie znowu wysypujemy kolejną część ciasta i dokładamy pozostałe jabłka. Na wierzch dajemy ostatnią część ciasta, a całość spryskujemy olejem. Opcjonalnie posypujemy niewielką ilością płatków migdałowych.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 50-55 minut. Po ok. 15 minutach pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, którą na ostanie 15 minut pieczenia zdejmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)