niedziela, 9 października 2016

Pasztet ziemniaczany z cukinią / pieczeń warzywna, wege

       Pasztet z ziemniaków i cukinii lub inaczej pieczeń warzywna jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. U mnie powstała oczywiście jako „towarzystwo” dla bułek gotowanych na parze. Jest kremowa, dobrze przyprawiona, można ją kroić lub smarować. Może być też oddzielnym daniem, nawet na ciepło, nie tylko na kanapkę.

pieczeń warzywna, pasztet warzywny - wege, dieta antyhistaminowa, bez laktozy

pieczeń warzywna, pasztet warzywny - wege, dieta antyhistaminowa, bez laktozy

pieczeń warzywna, pasztet warzywny - wege, dieta antyhistaminowa, bez laktozy

Składniki (na foremkę 23x13 cm):
  •         800 g ziemniaków,
  •         3 nieduże marchewki,
  •         1 mała cukinia,
  •         2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  •         garść posiekanej natki pietruszki,
  •         2 łyżeczki złotego, zmielonego lnu + ¼ szkl. letniej wody,
  •         2 łyżki oliwy,
  •         mielony imbir, oregano, pieprz ziołowy i sól do smaku,
  •         olej i mąka orkiszowa do foremki.

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy i przekładamy do miski. Jeszcze ciepłe tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Zostawiamy na sicie, a po 10 minutach odciskamy. Dodajemy do ziemniaków. Len mieszamy z wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy do ziemniaków. Dolewamy oliwę. Dodajemy czosnek, natkę, przyprawy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wyrównujemy wierzch. Można zrobić wzorek widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 40 minut. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)