piątek, 20 czerwca 2014

Tarta migdałowa z truskawkami – bezglutenowa, bez cukru, bez laktozy

       Uważam, że truskawka to królowa wiosenno-letnich owoców. Dobrze smakuje jako składnik tarty. Fajnie, gdy można przygotować tartę „dla wymagających”, czyli bez glutenu, bez cukru i bez laktozy. A jeszcze lepiej, gdy ten deser nie ustępuje smakowo tradycyjnej wersji, a może nawet jest lepszy.
  
tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

tarta z truskawkami


Składniki (forma Ø 20-22 cm):
  • ¾ szkl. mąki ryżowej,
  • ¾ szkl. mielonych migdałów,
  • 15 daktyli bez pestek,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany sojowej,
  • 4 łyżki masła roślinnego lub bez laktozy,
  • ok. 300 g truskawek,
  • 200g śmietany bez laktozy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 4 krople aromatu waniliowego,
  • 40 ml wody.

Opcjonalnie: listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

Z mąki, migdałów, żółtek, śmietany sojowej i masła krótko zagniatamy ciasto. Dodajemy zmiksowane daktyle. Mieszamy. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i umieszczamy zamrażalniku na 2 godziny. Wyjmujemy kroimy na plasterki grubości palca i wykładamy na dno oraz boki foremki. Użyłam formy silikonowej, więc nie było konieczności wysmarowania jej. Ciasto lekko ugniatamy i robimy dziurki widelcem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C ok. 15 minut lub do momentu lekkiego przyrumienienia się ciasta. Wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodając aromat waniliowy. W zimnej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy na kilka minut, żeby napęczniała. Dodajemy miód i krótko podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali tak, żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną ale płynną żelatynę przelewamy do śmietany miksując jeszcze chwilę. Śmietanę przekładamy na zimne ciasto. Układamy truskawki w całości lub dowolnie pokrojone. Można udekorować listkami mięty. Gotową tartę można umieścić w lodówce pamiętając o jakimś przykryciu, gdyż śmietana lubi przechodzić innymi zapachami. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Fajne przepisy, powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    czy mąkę ryżową można zastąpić pszenna? Chodzi mi o konsystencję i smak.
    Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli komuś nie zależy na "bezglutenowości", to oczywiście można użyć zwykłej mąki pszennej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam tatrę i bardzo się kruszy, ale jest pyszna :))) Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja aż tak bardzo się nie kruszyła - chociaż faktycznie jest może nieco bardziej krucha niż z mąki pszennej - ale coś za coś i najważniejsze, że smakowała :)

      Usuń
  5. Kruche spody ciast bezglutenowych mają to do siebie, że są kruche i delikatne :) ale ja uważam to za zaletę :)): Pięknie wygląda Twoja tarta i z pewnością tak smakuje, niebawem upiekę ją z malinami :) Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kruche ciasto z czereśniami bezglutenowe. Gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :) Czy konieczne jest użycie śmietany sojowej? Czy można ją zastąpić śmietaną bez laktozy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli ktoś toleruje, to oczywiście można zastąpić (dowolną śmietaną).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)