niedziela, 16 października 2016

Makaron z sosem z pieczonych buraków, wege

Pieczone buraki są pyszne, a sos z pieczonych buraków do makaronu to mój ostatni hit. Pieczony czosnek, migdały i oregano podkręcają smak. To według mnie najlepszy wegański sos do makaronu, no może obok sosu "serowego" z ziemniaka.

sos z pieczonych buraków, wege, dieta antyhistaminowa

sos z pieczonych buraków, wege, dieta antyhistaminowa

sos z pieczonych buraków, wege, dieta antyhistaminowa

Składniki:
  •        3 średnie buraki,
  •         2 ząbki czosnku,
  •         3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  •         opcjonalnie ok. ½ szkl. wody,
  •         2 łyżeczki suszonego oregano,
  •         40 g migdałów,
  •         sól i pieprz ziołowy do smaku,
  •         natka pietruszki do posypania,
  •         ulubiony makaron dla 2-3 osób (u mnie jasne, orkiszowe wstążki).

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Umieszczamy w woreczku do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 ° C do miękkości. U mnie było to ok. 30 minut, ale wszystko zależy od wielkości kawałków buraków. Najlepiej pod koniec rozciąć woreczek i sprawdzić, czy buraki są miękkie. Razem z burakami, ale obok woreczka pieczemy również nieobrany czosnek do miękkości i lekkiego przyrumienienia się. Buraki przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek już bez łupinek, oliwę, oregano, szczyptę pieprzu ziołowego i miksujemy na gładko. W czasie miksowania można dodać wodę, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Po zmiksowaniu solimy do smaku i dodajemy zmielone migdały. Mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)