czwartek, 8 września 2016

Sos "serowy" z ziemniaka

     Jakiś czas temu sos "serowy" z ziemniaka był hitem internetu. Składnikiem podobno niezbędnym są płatki drożdżowe - w diecie niskohistaminowej zakazane. Musiałam więc przygotować wersję bez nich. Moim zdaniem też bardzo dobrą i wartą wypróbowania. Sos idealny jako dip, do makaronu, na pizzę, na kanapkę itp.

sos serowy z ziemniaka

sos serowy z ziemniaka

Składniki:
  • 2 większe ziemniaki + osolona woda do ugotowania,
  • 1 marchewka,
  • 4-5 łyżek oleju (o neutralnym smaku),
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku*,
  • szczypta kurkumy,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w większą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Umieszczamy w blenderze. Dodajemy olej, paprykę i kurkumę. Blendujemy na gładko. Ewentualnie dosalamy do smaku. Sos będzie pewnie jeszcze lekko ciepły, ale smakuje równie dobrze na ciepło, jak i później na zimno. 

* przy nietolerancji histaminy paprykę wędzoną należy najpierw wypróbować, mi nie szkodzi.

Dobry przepis na sos z płatkami drożdżowymi widziałam tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)