Komu tej
jesieni jeszcze nie znudziła się dynia proponuję zupę z pieczonej dyni z
kluskami z tartych ziemniaków. Imbir, kurkuma, kolendra i pieczony czosnek
sprawiają, że zupa jest bardzo aromatyczna. Inspiracją dla klusek były
tradycyjne przecieraki, ale wersja z mąką ziemniaczaną ma konsystencję bardziej
jak kluski śląskie. Nie bójmy się tego powiedzieć bardziej gumową, ale mi takie
kluski też odpowiadają.
Składniki:
- 500 g dyni hokkaido,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 łyżki suszonych listków kolendry,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki startego na tarce korzenia kurkumy (lub mielona kurkuma),
- pieprz ziołowy i sól do smaku,
- 2 l wody,
- natka pietruszki do posypania.
-na kluski:
- ½ kg obranych ziemniaków,
- ½ - ¾ szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- osolona woda do ugotowania.
Przygotowanie:
Dynię pozbawiamy nasion, kroimy
na mniejsze kawałki i wraz z nieobranymi ząbkami czosnku pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 200 ° C do miękkości. Czosnek obieramy z łupinek. Do 2 l wody
wkładamy obrane i pokrojone na plasterki marchewkę oraz pietruszkę i kolendrę.
Zagotowujemy. Dodajemy kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy do
miękkości. Upieczoną dynię, czosnek oraz ugotowane warzywa z zupy blendujemy na
gładko dodając część wywaru. Następnie mieszamy z pozostałym płynem. Obrane
ziemniaki ścieramy na średnich oczkach tarki. Ja zrobiłam to w malakserze i
ziemniaki prawie w ogóle nie puściły soku. W innym przypadku część soku trzeba
odlać. Dodajemy sól i mąkę. Wyrabiamy na w miarę jednolite ciasto. Moje ciasto
było na tyle gęste, że kluski formowałam ręką (nieduże, podłużne kluseczki). Gotujemy w osolonym wrzątku, od
wypłynięcia przez ok. 10 minut. Zupę podajemy z kluskami i posypaną natką
pietruszki. Smacznego!
Świetny pomysł z tymi kluskami:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń