Risotto
zapiekane w piekarniku to pewnie trochę zdrowsza alternatywa dla wersji podsmażanej
i później duszonej. Składniki wegetariańskie, bo ostatnio mięso w ogóle mi nie
smakuje.
Składniki:
- 2 papryki (żółta i czerwona),
- 8 łyżek kukurydzy (ze słoika*),
- 250 g ryżu (najlepiej do risotto),
- 3 ½ szkl. ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina oleju do naczynia,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i pozbawiamy
nasion tak, żeby nadal pozostała w całości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do
200 ° C do momentu aż skórka ściemnieje i/lub zaczną pojawiać się na niej
„bąbelki”. Wyjmujemy, a gdy lekko przestygnie obieramy ze skóry i kroimy w
kostkę. Do ryżu wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, oregano,
przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę oraz natkę i kukurydzę. Mieszamy.
Dolewamy wodę i odstawiamy na 10 minut. Na koniec przekładamy paprykę, a całość
umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Przykrywamy folią
aluminiową. Pieczemy w piekarniku, w 200 ° C przez 30 minut. Smacznego!
*z
puszki może być gorzej tolerowana przy diecie antyhistaminowej
uwielbiam takie barwy na talerzu :) jedzenie od razu jest smaczniejsze
OdpowiedzUsuńTo prawda, przyjemniej zjeść coś kolorowego :)
Usuń