wtorek, 6 września 2016

Ryba pod pierzyną

      Dorsz przykryty marchewką i ziemniakami. Proste składniki. Gotowy obiad – 3 w 1. Zastanawiałam się, czy razem w tym samym naczyniu nie można byłoby zrobić deseru, ale się nie dało. ;) Ryba nie jest sucha, a puree z ziemniaków przypieczone w piekarniku jest pyszne. Można podać z "ketchupem" z pieczonej papryki. Podobną zapiekankę z rybą już kiedyś przygotowywałam, ale ta wersja jest jeszcze prostsza.

zapiekanka rybna

zapiekanka rybna

zapiekanka rybna

Składniki:
  • 600 g filetu z dorsza w kawałkach (waga przed odmrożeniem),
  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu),
  • 4-5 średnich marchewek,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 10 łyżek mleka ryżowego (lub innego),
  • sól,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • olej do naczynia.

Przygotowanie:

Rybę odmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marchewkę obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Obrane ziemniaki kroimy na cztery i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odparowujemy, dodajemy 4 łyżki mleka, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę pieprzu ziołowego i tłuczemy na gładką masę. Większe naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Rybę solimy i układamy na dnie naczynia. Zalewamy pozostałym mlekiem (6 łyżek). Układamy plasterki marchewki i oprószamy imbirem. Na wierzch przekładamy utłuczone ziemniaki. Wyrównujemy. Można zrobić wzorki widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez ok. 30-35 minut. Na początku pieczenia można przykryć folią aluminiową, a pod koniec zdjąć do przyrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy przed podaniem na ok. 5 minut, żeby potrawa „odpoczęła”. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)