czwartek, 20 marca 2014

Muszle (conchiglioni) z awokado i krewetkami

      Muszle z awokado i krewetkami to odrobina kuchni włoskiej, szczypta meksykańskiej, lekki podmuch „ogólnoświatowy” i kto wie co jeszcze…. Każdy odnajdzie  swój smak.

muszle z awokado i krewetkami

muszle z awokado i krewetkami

muszle z awokado i krewetkami

Składniki:
  • 100 g makaronu conchiglioni (duże muszle) Omnomnom (20 sztuk),
  • 1 duże awokado,
  • 20 sztuk dużych, obgotowanych krewetek,
  • 1 puszka czerwonej fasoli (350 g),
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta soli,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta chili,
  • szczypta mielonego czosnku,
  • sok z ½ limonki.



Dodatkowo na sos:
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • sól i chili do smaku,
  • ½ szkl. wody,
  • olej do smażenia.

 Opcjonalnie: roszponka do podania.

muszle z awokado i krewetkami

muszle z awokado i krewetkami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ok. 8-10 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Obieramy awokado i rozgniatamy je widelcem z dodatkiem soku z limonki. Dodajemy przyprawy oraz ser żółty. Fasolkę płuczemy i odsączamy na sitku. Dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Przygotowujemy sos. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie to samo robimy z pomidorami. Dodajemy sól i chili oraz wodę.  Mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Każdą muszelkę napełniamy masą z awokado i wkładamy jedną krewetkę. Muszle układamy w naczyniu z sosem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C ok. 20 minut. Można podać z roszponką. Smacznego! 

Przepis bierze udział w konkursie Omnomnom:

Fusion  w kolorach #omnomnom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)