sobota, 22 marca 2014

Kebab drobiowy w makaronie

     Kebab drobiowy a nie z baraniny to dla niektórych osób już lekka profanacja, a co dopiero w makaronie…. J Ale co tam! Szczególnie, gdy nie mamy ochoty na pitę czy lawasz, to idealne rozwiązanie.


kebab

kebab

kebab

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza),
  • 4 „gniazdka” makaronu pappardelle – użyłam Omnomnom,
  • garść dowolnej sałaty,
  • 1 łyżka mieszanki przypraw: papryka słodka, sól, czosnek mielony, chili, kurkuma, pieprz ziołowy (przygotowuję taką mieszankę sama),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • woda i sól do ugotowania makaronu.



 Na sos czosnkowo-koperkowy:
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego,
  • szczypta mielonego czosnku lub 1 ząbek przeciśnięty przez praskę,
  • sól i pieprz ziołowy do smaku,
  • 1 łyżeczka pokrojonego koperku.

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy na cienkie paski lub małe kawałki. Przyprawy mieszamy z olejem i polewamy mięso. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie mięso smażymy ze wszystkich stron, kilka minut na patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy. Jeśli „gniazdka” rozwinęły się w gotowaniu, zwijamy je ponownie. W środku umieszczamy mięso oraz sałatę. Można polać sosem lub podać go oddzielnie. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie Omnomnom:

Fusion  w kolorach #omnomnom

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)