Kebab drobiowy a nie z baraniny to dla
niektórych osób już lekka profanacja, a co dopiero w makaronie…. J Ale co tam! Szczególnie, gdy nie mamy ochoty
na pitę czy lawasz, to idealne rozwiązanie.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza),
- 4 „gniazdka” makaronu pappardelle – użyłam Omnomnom,
- garść dowolnej sałaty,
- 1 łyżka mieszanki przypraw: papryka słodka, sól, czosnek mielony, chili, kurkuma, pieprz ziołowy (przygotowuję taką mieszankę sama),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- woda i sól do ugotowania makaronu.
Na sos czosnkowo-koperkowy:
- ½ szkl. jogurtu naturalnego,
- szczypta mielonego czosnku lub 1 ząbek przeciśnięty przez praskę,
- sól i pieprz ziołowy do smaku,
- 1 łyżeczka pokrojonego koperku.
Przygotowanie:
Mięso
myjemy i kroimy na cienkie paski lub małe kawałki. Przyprawy mieszamy z olejem
i polewamy mięso. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min.
godzinę. Po tym czasie mięso smażymy ze wszystkich stron, kilka minut na
patelni. Makaron
gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy.
Jeśli „gniazdka” rozwinęły się w gotowaniu, zwijamy je ponownie. W środku
umieszczamy mięso oraz sałatę. Można polać sosem lub podać go oddzielnie.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie Omnomnom:
Fajny pomysł i bardzo efektowna prezentacja dania:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń