środa, 2 listopada 2016

Łatwe kotlety z buraka i kaszy jaglanej

       To u mnie druga wersja burgerów z kaszy jaglanej i buraka. Tym razem łatwo, bez wielu dodatków, więc kotlety będą dobre dla alergików* i osób z nietolerancją histaminy*.

kotlety z buraka i kaszy jaglanej dla alergików

kotlety z buraka i kaszy jaglanej dla alergików

Składniki (na 4 szt.):
  •        1 filiżanka kaszy jaglanej (o poj. 150 ml),
  •        2 filiżanki wody,
  •        1 łyżka oleju rzepakowego,
  •        1 burak (ok. 180-200 g),
  •        1 łyżka siemienia lnianego,
  •        2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  •        2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  •        kurkuma, oregano, sól do smaku,
  •        olej do spryskania kotletów.

Przygotowanie:

Kaszę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie kilkukrotnie płuczemy pod zimną wodą. Gotujemy w 2 filiżankach osolonej wody, do miękkości i wchłonięcia wody. Przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Buraka obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy pozostałe składniki wraz z letnią lub zimną kaszą. Solimy, przyprawiamy kurkumą i oregano do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy spłaszczone kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia spryskanym olejem. Z góry kotleciki również spryskujemy olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez ok. 30-35 minut, do lekkiego przyrumienienia się. Po 20 minutach można przełożyć na drugą stronę. Podajemy do obiadu, jako przekąskę lub w bułce jako burger. Smacznego!

*zawsze należy uwzględnić indywidualną tolerancję na dany produkt.

1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)