Torcik
dyniowy spodoba się fanom dyni, gdyż jej smak jest wyczuwalny (chociaż w
niewielkim stopniu). Tort jest słodki, lekki i kremowy – może bardziej jak
deser niż klasyczne ciasto.
Składniki (na tortownicę Ø 16-18 cm):
- 1 dynia hokkaido ok. 800 g,
- ksylitol do smaku,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej + ¼ szkl. zimnej wody,
- odrobina naturalnego aromatu waniliowego,
- ok. 1 ½ szkl. wody,
-na
spód:
- 120 g płatków jaglanych,
- gorąca woda do ich zalania,
- ksylitol do smaku,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki rozkruszonych płatków migdałowych,
- 3 łyżki dżemu jabłkowo-brzoskwiniowego bez cukru (przepis),
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Dynię pozbawiamy pestek i
kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C do
miękkości. Jeszcze ciepłą blendujemy dodając wodę. Wody ma być tyle, żeby dynia
dała się zblendować na gładko. W sumie wyszło mi ok 750 ml puree. Słodzimy do
smaku i dodajemy aromat waniliowy. Puree zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną
z wodą. Mieszamy i zagotowujemy jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. Płatki
jaglane zalewamy gorącą wodą. Wody tyle, żeby wszystkie płatki były mokre, nie
mają jednak pływać w wodzie. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie
dodajemy wiórki, płatki migdałowe, dżem i olej. Ewentualnie słodzimy do smaku i
wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką. Foremkę
umieszczamy w zamrażalce na 15-20 minut lub do momentu, aż spód stanie się
twardy. Na tak przygotowany spód przekładamy budyń dyniowy. Wyrównujemy górę i
wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Można udekorować winogronami lub płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
ta masa dyniowa musi być pyszna :) fajny pomysł na ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń