poniedziałek, 10 października 2016

Pieczone warzywa z dressingiem z tahini

       Uwielbiam pieczone warzywa. Większość z nich jest zdecydowanie lepsza niż gotowane czy smażone. Dzisiaj oprócz klasyki, czyli marchewki, ziemniaków, przetestowałam też koper włoski (fenkuł) i pietruszkę, której do tej pory nie lubiłam. Takie warzywa to idealny dodatek do obiadu, a u mnie tym razem z dodatkiem dressingu z tahini i pieczonego czosnku – jako samodzielne danie obiadowe. Pietruszka mnie zachwyciła - po upieczeniu jest słodka i w ogóle "niepietruszkowa". Fenkuł też bardzo dobry. Nie podaję dokładnych składników, bo tu jest pełna dowolność, a proporcje warzyw mogą być różne. Można upiec pietruszkę, marchew, paprykę, ziemniaki, cukinię, dynię, buraki itd.


pieczone warzywa z dressingiem z tahini - wege, dieta antyhistaminowa

pieczone warzywa z dressingiem z tahini - wege, dieta antyhistaminowa

Składniki:

  •         marchew,
  •         pietruszka,
  •         fenkuł,
  •         ziemniaki,
  •         cukinia,
  •         przyprawy: sól, kurkuma, imbir mielony, oregano,
  •         oliwa z oliwek do polania.
  •    na sos:  3 łyżeczki pasty tahini, ok. ¼ szkl. oliwy z oliwek, 2-3 łyżki wody, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka cukru (u mnie ksylitol), szczypta soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki lub grube paski (ziemniaki na cztery). Obcinamy łodygi kopru i kroimy go na cztery. Cukinię kroimy w słupki. Warzywa umieszczamy w misce. Dokładnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz przyprawami. Mieszamy tak, żeby wszystkie warzywa były pokryte odrobiną oliwy i przyprawami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy wszystkie warzywa oprócz cukinii (wraz z nieobranym czosnkiem do dressingu). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie mieszamy warzywa, wyjmujemy czosnek, a dokładamy cukinię. Pieczemy jeszcze kolejne 15-20 minut, do miękkości i przyrumienienia się warzyw. Ja lubię, gdy warzywa nie są zbyt miękkie. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Do miseczki przekładamy tahini i dolewamy oliwę. Solimy, cukrzymy i dokładnie mieszamy. Dolewamy ocet i powoli wodę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy obrany i rozgnieciony pieczony czosnek. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Upieczone warzywa wyjmujemy i podajemy z dressingiem, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)