Uwielbiam pieczone warzywa. Większość z
nich jest zdecydowanie lepsza niż gotowane czy smażone. Dzisiaj oprócz klasyki,
czyli marchewki, ziemniaków, przetestowałam też koper włoski (fenkuł) i pietruszkę, której do tej pory nie lubiłam. Takie
warzywa to idealny dodatek do obiadu, a u mnie tym razem z dodatkiem dressingu
z tahini i pieczonego czosnku – jako samodzielne danie obiadowe. Pietruszka mnie zachwyciła - po upieczeniu jest słodka i w ogóle "niepietruszkowa". Fenkuł też bardzo dobry. Nie podaję
dokładnych składników, bo tu jest pełna dowolność, a proporcje warzyw mogą być różne. Można upiec pietruszkę, marchew, paprykę, ziemniaki, cukinię, dynię, buraki itd.
Składniki:
- marchew,
- pietruszka,
- fenkuł,
- ziemniaki,
- cukinia,
- przyprawy: sól, kurkuma, imbir mielony, oregano,
- oliwa z oliwek do polania.
- na sos: 3 łyżeczki pasty tahini, ok. ¼ szkl. oliwy z oliwek, 2-3 łyżki wody, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka cukru (u mnie ksylitol), szczypta soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i ziemniaki
obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki lub grube paski (ziemniaki na cztery).
Obcinamy łodygi kopru i kroimy go na cztery. Cukinię kroimy w słupki.
Warzywa umieszczamy w misce. Dokładnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz
przyprawami. Mieszamy tak, żeby wszystkie warzywa były pokryte odrobiną oliwy i
przyprawami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy wszystkie
warzywa oprócz cukinii (wraz z nieobranym czosnkiem do dressingu). Pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie mieszamy
warzywa, wyjmujemy czosnek, a dokładamy cukinię. Pieczemy jeszcze kolejne 15-20
minut, do miękkości i przyrumienienia się warzyw. Ja lubię, gdy warzywa nie są
zbyt miękkie. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Do miseczki przekładamy
tahini i dolewamy oliwę. Solimy, cukrzymy i dokładnie mieszamy. Dolewamy ocet i
powoli wodę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy obrany i rozgnieciony
pieczony czosnek. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Upieczone warzywa
wyjmujemy i podajemy z dressingiem, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)