środa, 19 października 2016

Ciastka kokosowo-jaglane, bez cukru, bez jajek, bg

Ciastka kokosowo-jaglane to kolejny z moich jesiennych hitów. Przygotowywane bez entuzjazmu, jednak bardzo pozytywnie nie zaskoczyły. Brak jajek i białego cukru był zamierzony, a dodatkowo całkiem niechcący ciastka są też bezglutenowe. Może nie grzeszą urodą, ale są bardzo dobre.

ciastka kokosowo-jaglane, bez cukru, bez jajek, bez glutenu

ciastka kokosowo-jaglane, bez cukru, bez jajek, bez glutenu

Składniki (na 15 sztuk):
  •         1 szkl. płatków jaglanych,
  •         ½ szkl. mąki kokosowej,
  •         ½ szkl. wiórków kokosowych,
  •         5 suszonych daktyli (niesiarkowanych)*,
  •         5 suszonych moreli (niesiarkowanych)*,
  •         wrzątek do zalania suszonych owoców,
  •         2 łyżki płynnego oleju kokosowego,
  •         100 ml wody,
  •     odrobina naturalnego aromatu waniliowego,
  •         2 łyżeczki złotego, mielonego lnu.

Przygotowanie:

Morele i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę, a owoce kroimy w kostkę. Do 100 ml wody powoli dosypujemy len, cały czas mieszając. Odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy płatki jaglane, mąkę kokosową, wiórki, olej, pokrojone owoce, aromat oraz len z wodą. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy małe, płaskie ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 10-12 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!

* suszone owoce nie są szczególnie polecane przy nietolerancji histaminy; należy ostrożnie próbować w niedużych ilościach (i na pewno tylko owoce niesiarkowane, bez innych konserwantów itp.)

4 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)