wtorek, 18 października 2016

Pieczony naleśnik / omlet z jabłkami

       Wiem, że w bardzo wielu krajach piecze się podobne naleśniki. Chociaż ja tego typu wypiek nazwałabym raczej omletem na słodko. Nie sugerowałam się żadnym konkretnym przepisem. Po prostu przygotowałam ciasto naleśnikowo-omletowe, dodałam jabłka i upiekłam w piekarniku. Efekt jest bardzo smaczny. :) Polecam.

pieczony naleśnik / omlet z jabłkami

pieczony naleśnik / omlet z jabłkami

Składniki (na naczynie Ø ok. 22 cm):
  •         1 szkl. mąki orkiszowej jasnej,
  •         3 jajka,
  •         szczypta soli,
  •         1 łyżka oleju rzepakowego + do formy,
  •         1 ½ łyżki ksylitolu,
  •         ¾ szkl. wody,
  •         szczypta proszku do pieczenia,
  •         1 jabłko,
  •         odrobina naturalnego aromatu waniliowego.

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 ° C. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na cztery, a następnie na nie bardzo grube plasterki. Jajka ubijamy mikserem ze szczyptą soli do „białości”. Pod koniec dodajemy ksylitol. Dolewamy olej, aromat i wodę, cały czas miksując. Dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem. Krótko miksujemy na wolnych obrotach. Przelewamy do nagrzanego naczynia. Układamy jabłka. Pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 25 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Ciasto ma być miękkie, wilgotne, ale nie mokre. Wyjmujemy. Naleśnik ma prawo trochę opaść. Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)