Jakiś czas temu popularna była pizza na
spodzie z kalafiora. Ja dzisiaj sprawdziłam, czy można ją zrobić z brokułów.
Można i jeśli ktoś lubi brokuły, to polecam. U mnie oczywiście w wersji
antyhistaminowej, czyli bez pomidorów, wędliny i sera – przy okazji wersja
wegetariańska. W roli sosu mój obecny ulubieniec – sos "serowy" z zmiemniaka.
Składniki
(Ø ok. 30 cm):
- różyczki z 1 większego brokułu,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ½ łyżeczki soli,
- po szczypcie imbiru, kurkumy, oregano,
- 2 łyżki oleju,
- na wierzch: kilka posolonych pasków papryki i czerwonej cebuli, kilka plasterków cukinii, sos „serowy” z ziemniaka (u mnie tym razem z dodatkiem świeżej bazylii) – przepis, kilka listków bazylii na wierzch.
Przygotowanie:
Umyte i osuszone różyczki
brokułu rozdrabniamy „na wiórki” w malakserze. Dodajemy jajko, sól, imbir,
kurkumę, oregano oraz mąkę i olej. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Formujemy płaskie, okrągłe ciasto. Podpiekamy w
piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 20 minut. Wyjmujemy. Wierzch smarujemy
sosem, układamy warzywa. Ponownie pieczemy przez ok. 15 minut. Piekarnik nastawiłam
tym razem tylko na górę, a pod koniec włączyłam grill. Wyjmujemy i serwujemy tak jak tradycyjną pizzę. Na wierzchu można położyć kilka listków bazylii. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie, ciekawe czy wyszłaby gdyby zamiast jajka użyć zmielone siemię lniane z wodą. Robiłam kiedyś taką pizze z kalafiora, wyszła smaczna, ale mi się rozpadała. A czy ta Twoja wychodzi chrupka czy raczej miękka? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPizza od góry i od dołu była przyrumieniona, w środku raczej miękka. Nie rozpadała się. Spróbowałabym z siemieniem.... Dziękuję i pozdrawiam.
Usuń