Klopsiki
z cukinii i kaszy jaglanej, gotowane na parze – nie może być chyba nic bardziej
delikatnego i dietetycznego. Danie idealnie komponuje się z gotowanymi na parze
ziemniakami i marchewką. Mam nadzieję, że ukoi mój „jesienny brzuch”. Dobrym
dodatkiem byłby pewnie sos, ale chwilo niestety nie mogę sobie na takie
„szaleństwo” pozwolić.
Składniki
(na 10 szt.):
- ½ szkl. kaszy jaglanej + woda do płukania i ugotowania + ½ łyżeczki soli,
- ½ żółtej cukinii,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- kurkuma, oregano, sól do smaku.
Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieramy na
dużych oczkach tarki na sitko i odstawiamy, żeby obciekła. Kaszę jaglaną
zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 10 minut, a po tym czasie płuczemy
kilkukrotnie w zimnej wodzie. Gotujemy w 1 szkl. osolonej wody do miękkości i
wchłonięcia całej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Pozostawiamy do
przestygnięcia. Następnie rozgniatamy łyżką tak, żeby część była miałka, a
część w całości. Cukinię odciskamy z soku i dodajemy do kaszy wraz z mąką i
natką. Przyprawiamy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe klopsiki.
Gotujemy na parze przez ok. 15 minut. Smacznego!
woow ! super przepis :) Może być również dla dziecka, prawda? Pominę tylko rpzyprawy i będzie jak znalazł ! :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńDziekuje. Mysle, ze dla dzieci tez beda dobre.
Usuń