wtorek, 27 września 2016

Klopsiki z kaszy jaglanej i cukinii, na parze, wege

     Klopsiki z cukinii i kaszy jaglanej, gotowane na parze – nie może być chyba nic bardziej delikatnego i dietetycznego. Danie idealnie komponuje się z gotowanymi na parze ziemniakami i marchewką. Mam nadzieję, że ukoi mój „jesienny brzuch”. Dobrym dodatkiem byłby pewnie sos, ale chwilo niestety nie mogę sobie na takie „szaleństwo” pozwolić.

klopsiki z kaszy jaglanej

klopsiki z kaszy jaglanej

Składniki (na 10 szt.):
  •         ½ szkl. kaszy jaglanej + woda do płukania i ugotowania + ½ łyżeczki soli,
  •         ½ żółtej cukinii,
  •          3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  •         1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  •         kurkuma, oregano, sól do smaku.

Przygotowanie:

Umytą cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki na sitko i odstawiamy, żeby obciekła. Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 10 minut, a po tym czasie płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie. Gotujemy w 1 szkl. osolonej wody do miękkości i wchłonięcia całej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie rozgniatamy łyżką tak, żeby część była miałka, a część w całości. Cukinię odciskamy z soku i dodajemy do kaszy wraz z mąką i natką. Przyprawiamy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe klopsiki. Gotujemy na parze przez ok. 15 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. woow ! super przepis :) Może być również dla dziecka, prawda? Pominę tylko rpzyprawy i będzie jak znalazł ! :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)