sobota, 21 lutego 2015

Sałatka z za’atarem

     Sałatka prosta, szybka i smaczna. Idealna do obiadu. Charakteru nadaje jej słodko-kwaśny sos oraz za’atar, który dostałam ostatnio z Turcji. Polecam.

sałatka z za'atarem

sałatka z za'atarem

Składniki:
  • ½ długiego ogórka,
  • 1 garść małych pomidorków (u mnie czerwone i żółte),
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta skórki otartej z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • ½ łyżeczki za’ataru.

Przygotowanie:

Obranego ogórka kroimy w niewielką kostkę. Pomidorki na ćwiartki. Mieszamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy oliwę, wodę, sok i skórkę z cytryny, ocet, sól, cukier i czosnek. Powstały sos dodajemy do warzyw. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Przed podaniem posypujemy za’atarem, natką i pestkami słonecznika. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Akurat mam zatar w domu, może wypróbuję taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)