Sałatka prosta, szybka i smaczna. Idealna do
obiadu. Charakteru nadaje jej słodko-kwaśny sos oraz za’atar, który dostałam ostatnio z
Turcji. Polecam.
Składniki:
- ½ długiego ogórka,
- 1 garść małych pomidorków (u mnie czerwone i żółte),
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta skórki otartej z cytryny,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
- ½ łyżeczki za’ataru.
Przygotowanie:
Obranego
ogórka kroimy w niewielką kostkę. Pomidorki na ćwiartki. Mieszamy. W osobnym
naczyniu dokładnie mieszamy oliwę, wodę, sok i skórkę z cytryny, ocet, sól,
cukier i czosnek. Powstały sos dodajemy do warzyw. Mieszamy i odstawiamy na 10
minut. Przed podaniem posypujemy za’atarem, natką i pestkami słonecznika. Smacznego!
Akurat mam zatar w domu, może wypróbuję taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńPolecam, u nas wszystkim smakowała. :)
Usuń