Mąka z ciecierzycy ma bardzo charakterystyczny
smak i zapach. Dla mnie trudny do zaakceptowania, chociaż samą ciecierzycę lubię. J Nieprzyjemny smak mąki znika natomiast w dobrze przyprawionych krakersach,
do których dodałam bułgarskiej soli „szarenej” (kolorowej), tymianku oraz maku.
Składniki (na 30 małych,
okrągłych ciastek):
- 1 szkl. mąki z ciecierzycy,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 żółtko,
- odrobina białka do posmarowania,
- 1 łyżeczka szarenej soli (lub ½ łyżeczki soli + ½ czubrycy),
- ½ łyżeczki tymianku,
- 2 łyżki wody,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta cukru,
- szczypta maku do posypania.
Przygotowanie:
Mąki
przesiewamy. Dodajemy przyprawy, żółtko, wodę, olej, cukier i wyrabiamy na
jednolite ciasto. Wkładamy do zamrażalki na 15 minut. Po wyjęciu ponownie
krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko na ok. 2 mm . Kroimy w kwadraciki,
trójkąty lub wykrawamy ulubione kształty. Smarujemy odrobiną białka, posypujemy
makiem i robimy dziurki widelcem w dwóch miejscach. Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 12 minut lub do lekkiego przyrumienienia.
Wyjmujemy do wystudzenia. Dla tych, którym ciecierzycy nigdy dość proponuję
podać z hummusem. Smacznego!
* Pomysł na krakersy z mąki z ciecierzycy spodobał mi się jakiś czas temu na
jednym z blogów. Niestety teraz nie mogłam już go znaleźć, więc krakersy
zrobiłam po swojemu.
świetne krakersy! i jak uroczo się prezentują!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńciekawy pomysł na krakersy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA ja właśnie lubię ten charakterystyczny smak i zapach mąki z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńKrakersy wyglądają niesamowicie kusząco :)
Dziękuję. Po upieczeniu to ja też lubię :) Nie dopisałam, że chodziło mi raczej o zapach na surowo i mokro.... a może za dużo się nad tym zastanawiam ;)
Usuń