sobota, 3 stycznia 2015

Zapiekanka z naleśników

     Naleśniki zapiekane w trochę innej formie niż zwykle. Do tej pory zapiekałam je poukładane na płasko w naczyniu lub pionowo pokrojone na kawałki. Dzisiaj przyszło mi do głowy, żeby dla urozmaicenia naleśniki zwinąć na kształt ślimaka, podobnie jak np. ciasto filo w banicy.

zapiekanka naleśnikowa

zapiekanka naleśnikowa

zapiekanka naleśnikowa

Składniki (naczynie Ø 20 cm) :
  • 7-8 naleśników – przepis bezglutenowy nr 1nr 2, przepis tradycyjny nr 1nr 2,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g szynki,
  • 70 g startego sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (najlepiej domowego),
  • kilka małych pomidorków,
  • sól, pieprz, oregano do smaku,
  • olej do smażenia i formy.

Opcjonalnie: ulubione kiełki do podania.

Przygotowanie:

Naleśniki przygotowujemy według wybranego przepisu. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w paski szynkę oraz przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością oleju. Układamy naleśniki na kształt „ślimaka”. Posypujemy serem żółtym. Układamy pomidorki. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez ok. 15 minut lub do roztopienia się sera i podpieczenia pomidorów. Podajemy gorące. Można posypać kiełkami. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)