środa, 15 października 2014

Naleśniki ryżowo-gryczane, bezglutenowe (przepis podstawowy)

     Do  przygotowania naleśników mąka pszenna wcale nie jest niezbędna. Z powodzeniem można je zrobić z mąki ryżowej i gryczanej. Bez żalu też pozbawiłam je mleka. Jest to przepis podstawowy, do którego można dobrać dowolny farsz, np. mięso, grzyby, szynkę i ser żółty, warzywa lub owoce czy dżem.

naleśniki ryżowo-gryczane

naleśniki ryżowo-gryczane

Składniki (na ok. 10 szt. średniej wielkości):
  • 1 ½ szkl. mąki ryżowej i gryczanej (zmieszałam w równych częściach),
  • 1 ¾ szkl. wody (zwykłej lub gazowanej),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • ewentualnie olej do smażenia.

Przygotowanie:

Obie mąki miksujemy z jajkiem, wodą i szczyptą soli. Dodajemy olej i ponownie miksujemy, do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. Gęstość ciasta możemy „regulować” dodając jeszcze odrobinę wody lub mąki. Odstawiamy na 15 minut, żeby ciasto „odpoczęło”. Następnie nieduże porcje ciasta (u mnie ok. 1 łyżka wazowa) wylewamy na patelnię, rozprowadzamy i smażymy z obu stron. Dodatek oleju w cieście sprawia, że patelni zazwyczaj już nie trzeba smarować dodatkowym olejem. Tak przynajmniej jest w przypadku mojej patelni teflonowej. Inaczej patelnię należy delikatnie posmarować olejem, najlepiej przy użyciu ręcznika papierowego. Naleśnik smażymy do momentu „ścięcia się” ciasto, bo dodatek mąki ryżowej sprawia, że raczej nie uzyskamy zbyt dobrego efektu przyrumienienia się. Naleśniki podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym słonymi, bądź słodkimi dodatkami. Po zwinięciu z farszem naleśnik można dodatkowo podsmażyć na patelni. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)