poniedziałek, 20 stycznia 2014

Naleśniki z białym serem i rodzynkami - sakiewki i trójkąty

Naleśniki z białym serem, rodzynkami, cynamonem, śmietanką lub jogurtem, trochę inaczej „zapakowane” dla urozmaicenia – w sakiewki. Kolejne proste i pyszne danie. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. Po prostu dobre na wszystko J Przepis na ciasto zbliżony do tego w naleśnikach "na słono".


naleśniki z serem białym

Składniki na ciasto (na ok. 10 naleśników):

  • 1 szklanka mąki pszennej (czubata),
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki gazowanej wody mineralnej,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • olej do smażenia.


Nadzienie:

  • 500 g sera białego,
  • cukier (ilość do smaku),
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki dowolnej śmietany lub jogurtu,
  • 2 łyżki sparzonych gorącą wodą rodzynek.

Dodatkowo: śmietanka, jogurt naturalny z odrobiną cukru lub serek homogenizowany – do polania.

Przygotowanie:

W misce lub garnku mieszamy mikserem mąkę, jajko, wodę, mleko, sól i olej. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, ale jednak w miarę płynnej śmietany. W razie potrzeby należy dodać wody lub mąki. Odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”. Po tym czasie smażymy na patelni. Patelnię można wysmarować olejem - szczególnie przed pierwszym naleśnikiem, ale później dodatek oleju do ciasta sprawia, że w zasadzie dodatkowy olej jest zbędny. Trzeba wypróbować, bo na pewno zależy to też od patelni. Każdorazowo wylewamy ok. łyżkę wazową ciasta i rozprowadzamy równomiernie ruszając jedynie patelnią. Smażymy z obu stron (niektórzy wolą smażyć tylko z jednej).


Ser biały rozgniatamy widelcem. Dodajemy cynamon, rodzynki, śmietankę lub jogurt. Słodzimy do smaku. Naleśniki smarujemy masą serową i zwijamy lub składamy w trójkąty. Tu jest pełna dowolność – ja tym razem zrobiłam również sakiewki – nałożyłam ser na środek naleśnika, „zebrałam” brzegi ciasta i spięłam wykałaczkami. Przed podaniem gotowe naleśniki można jeszcze podsmażyć z obu stron, ale nie jest to konieczne. Podajemy polane śmietanką lub jogurtem z cukrem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. takich w formie sakiewek jeszcze nie jadłam, a zawsze fajnie jest wprowadzić coś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)