piątek, 7 listopada 2014

Wegetariański smalec z fasoli

    Tradycyjnego smalcu właściwie nie lubię i nie jadam. Ten niby-smalec natomiast bardzo przypadł mi do gustu. Jest trochę jak pasta, leciutko tłusty, idealny do pieczywa.

wegetariański smalec

wegetariański smalec

wegetariański smalec

Składniki:
  • ¾ szkl. białej fasoli (+ woda do ugotowania),
  • 1 cebula czerwona (+ olej do smażenia),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 7 łyżki oleju kokosowego (płynnego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • po dużej szczypcie (lub do smaku): majeranku, kolendry, papryki wędzonej, gorczycy, kminku, czosnku, ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Fasolę przepłukujemy i zalewamy wodą tak, żeby była przykryta. Odstawiamy na całą noc lub ok. 8-10 godzin. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy (nie wylewamy wody). Pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Fasolę miksujemy na gładką masę, najlepiej dodając 4-5 łyżek wody pozostałej po gotowaniu. Dodajemy oba oleje oraz przyprawy. Ziarenka kolendry gorczycy, kminku i ziela angielskiego rozdrabniamy wcześniej w moździerzu. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. zwykłego smalcu w życiu bym nie tkneła, ale ten chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie też zwykły smalec mógłby nie istnieć. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)