Bubble tea, czyli w skrócie herbata z
perełkami tapioki. Udało mi się ostatnio kupić duże kulki tapioki i już w
sklepie wiedziałam, co stanie się dalej…. bubble tea, w dwóch wersjach –
mlecznej i owocowej. Bubble tea będzie również doskonała na lekkie, smaczne i
zdrowe drugie śniadanie w domu lub do wzięcia do pracy.
Składniki (na dwie, wysokie
szklanki):
- ½ szkl. dużych perełek tapioki (białych),
- 4 szkl. wody,
- ½ szkl. herbaty czerwonej,
- ½ szkl. herbaty czarnej,
- ½ szkl. mleka migdałowego (lub innego ulubionego),
- ½ szkl. soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciśniętego z miąższem),
- 1 łyżka skórki pomarańczowej w cukrze,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki cukru lub 1 płaska łyżka stewii w pudrze,
- 1 łyżka ciepłej wody.
Przygotowanie:
Obie zaparzone
herbaty pozostawiamy do schłodzenia. Wodę słodzimy do smaku (raczej dość mocno)
i zagotowujemy, wrzucamy perełki tapioki na wrzącą wodę (woda musi się gotować,
bo w chłodniejszej kulki się skleją). Od momentu gdy poszczególne perełki
zaczną wypływać do góry, gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w
wodzie jeszcze na 10-15 minut. Odsączmy i pozostawiamy do wystygnięcia. Później
najlepiej schłodzić w lodówce. Z cukru lub stewii i łyżki wody przygotowujemy
syrop. Do szklanek nalewamy herbatę. Dodajemy po połowie kulek tapioki. Do
herbaty czerwonej dolewamy sok pomarańczowy wraz z miąższem oraz dodajemy
skórkę pomarańczową. Słodzimy do smaku syropem cukrowym (stewiowym). Do herbaty
czarnej wsypujemy kulki, cynamon i dolewamy mleko. Słodzimy do smaku. Mieszamy.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)