niedziela, 9 listopada 2014

Bezglutenowy chleb na zakwasie

    Chleb na zakwasie robiłam szczerze mówiąc może drugi lub trzeci raz. Ale tym razem zakwas nie był np. żytni, tylko bezglutenowy, podobnie jak „ciąg dalszy”, czyli chleb. Przygotowanie trwa kilka dni. Chleb wychodzi ciekawy, ogórkowo-kwaskowy. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" (z małymi zmianami).

chleb na zakwasie

chleb na zakwasie

chleb na zakwasie

chleb na zakwasie

Składniki (na keksówkę 30x11 cm, chociaż u mnie tym razem forma okrągła):
- na zakwas:
  • 200 ml wody z kiszonych ogórków,
  • 100 g mąki gryczanej,
  • 20 g mąki amarantusowej,
  • 1 płaska łyżeczka cukru.

- na ciasto:
  • 200 g mąki gryczanej,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 80 g płatków ryżowych,
  • 80 g siemienia lnianego (grubo zmielonego),
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • ciepła woda – tyle, żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstego budyniu.

Przygotowanie:

Składniki na zakwas mieszamy w słoiku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 3 dni. Zakwas musi powiększyć swoją objętość. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy zakwas. Mieszamy łyżką dodając ciepłą wodę, do połączenia się składników i uzyskania pożądanej konsystencji. Nie wyrabiamy. Przekładamy ciasto do keksówki lub jak u mnie „niechlebowej” foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin, w ciepłe miejsce. Następnie wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 50 ° C. Później na kolejne 15 minut zwiększamy temperaturę do 100 ° C, a dalej pieczemy w 200 ° C przez 1 godzinę. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy 10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy chleb do całkowitego wystygnięcia na kratce. Smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis, zwłaszcza dodatek wody z kiszonych ogórków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też podeszłam do tego z pewną dozą nieśmiałości :), ale i zakwas i chlebek się udał.

      Usuń
  2. Agata
    Witam, czy wiórki kokosowe można zastąpić płatkami jaglanymi, a ilość siemienia podwoić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z płatkami bym spróbowała. Większa ilość siemienia może zmienić konsystencję... Nie próbowałam, więc niewiele mogę pomóc.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)