środa, 9 lipca 2014

Szarlotka bezglutenowa, bez cukru

     Szarlotka to obok sernika jedno z moich ulubionych ciast. Na diecie bezglutenowej wcale nie trzeba z niej rezygnować. Zamiast tradycyjnej mąki wystarczy użyć na przykład mąki ryżowej i gryczanej.

szarlotka bezglutenowa

szarlotka bezglutenowa

szarlotka bezglutenowa

szarlotka bezglutenowa

Składniki (forma Ø 22 cm):
- na ciasto:
  • ¾ szkl. mąki ryżowej,
  • ¾ szkl. mąki gryczanej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 160 g masła,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego),
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki pasty daktylowej (przepis).

- na „masę” jabłkową:
  • 1 kg jabłek,
  • 2-3 łyżki pasty daktylowej (przepis),
  • 4 łyżki wody,
  • garść rodzynek,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Z podanych składników krótko zgniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na minimum 1 ½ godziny. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę – nie musi być bardzo drobna. Przekładamy do garnka, dolewamy wodę i dusimy do momentu, aż jabłka lekko zmiękną. Czas zależy od rodzaju jabłek, u mnie ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy pastę z daktyli oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część ponownie umieszczamy w zamrażalniku. Dwie części kroimy na plasterki grubości palca, układamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub w okrągłym naczyniu żaroodpornym. Ciasto możemy też „wywinąć” na boki naczynia do wysokości ok. 1-2 cm. Lekko ugniatamy, a widelcem robimy dziurki w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C ok. 15 minut lub do momentu lekkiego przyrumienienia się ciasta. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Ostatnią część ciasta z zamrażalnika ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim wierzch szarlotki. Zapiekamy jeszcze ok. 8-10 minut, do przyrumienienia się góry. Wyjmujemy do wystudzenia, chociaż znam amatorów szarlotki jeszcze na ciepło. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Wygląda tak pysznie i jest taka zdrowa. Zrobię na pewno :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, świetny pomysł na zdrową szarlotkę.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Używa Pani mąki z kaszy gryczanej palonej czy niepalonej?
    PS Świetne przepisy! :) chyba w końcu znalazłam pomysł na zdrowy tort urodzinowy ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Szczerze mówiąc używałam gotowej mąki gryczanej i w tej chwili nie jestem w stanie przypomnieć sobie / sprawdzić, która akurat tutaj była.

      Usuń
  4. Mam pytanie na blachę 25x36 cm ilość składników podwoić czy jeszcze więcej? Z góry dziękuję za odpowiedź .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam w takiej blaszce, ale myślę, że wystarczy podwoić (może nawet mniej).

      Usuń
  5. Mam pytanie jeżeli mam dużą ilość mielonych migdałów to moge jako połowę mąki gryczanej użyć tych zmielonych migdałów ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam pycha 😀😀mój młody się zajada

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam pycha 😀😀mój młody się zajada

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam wczoraj. Zeszła prawie cała - sama zszamałam chyba z pięć kawałków:). Zamiast mąki gryczanej dodałam mieszaninę niepalonej mąki gryczanej z mąką kokosową i migdałową. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)