niedziela, 8 czerwca 2014

Faszerowana kapusta (gołąbki) w sosie pomidorowym - Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso

      Faszerowana kapusta w sosie pomidorowym – klasyka na obiad. Dywagacje na temat nazewnictwa już kiedyś prowadziłam – klasyczne gołąbki byłyby z ryżem. U mnie jest samo mięso i mama zawsze mówiła „faszerowana”. Teraz ze świeżym koperkiem, młodymi ziemniakami i dużą ilością sosu pomidorowego smakuje wyśmienicie.

faszerowana

faszerowana

faszerowana

Składniki:
  • 300 g mięsa wieprzowego,
  • 300 g mięsa z indyka,
  • po dużej szczypcie soli i pieprzu (najlepiej świeżo mielonego),
  • 2 jajka,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 listków laurowych,
  • 1 średnia kapusta,
  • 3 szklanki bulionu drobiowego,
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego – użyłam przecieru Pudliszki,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku.

Dodatkowo: woda i sól do obgotowania kapusty.

Przygotowanie:

Kapustę myjemy i obieramy z pierwszych liści. Umieszczamy w garnku z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy ok. 10 – 12 minut. Z liści skrajamy grube części. Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajka. Mieszamy lub wyrabiamy ręką. Mięso wykładamy na kapustę – po trochu na liść i zwijamy. Można zawinąć również w kolejny liść. Na dnie garnka układamy kilka liści, na których umieszczany gotowe faszerowane. Bulion przyprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy, koperek i mieszamy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Nie podaję dokładnych ilości soli i pieprzu, bo najlepiej przyprawić "do smaku". Każdy ma bowiem trochę inne upodobania. Kapustę zalewamy bulionem tak, żeby wszystko było prawie przykryte. Na wierzch można położyć pozostałe liście kapusty. Gotujemy ok. 60 minut, pod przykryciem. W trakcie gotowania można dolać dodatkowo wody (jeśli dużo się wygotuje). Podajemy z ziemniakami. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie "Pudliszki - pomidorowe inspiracje":


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)