środa, 11 czerwca 2014

„Budyń” jaglany, kakaowo-bananowy -bez cukru, bez laktozy, bez glutenu

    „Budyń” jaglany to bezlaktozowa, bezcukrowa i bezglutenowa alternatywa popularnego deseru. Wyszedł bardzo dobry, trochę jak budyń, trochę jak krem. Bez żalu można zapomnieć o tradycyjnym budyniu.

budyń jaglany

budyń jaglany

budyń jaglany


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 banan,
  • garść rodzynek,
  • 5 łyżek mleka sojowego niesłodzonego (lub innego roślinnego).

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 10 minut. Odstawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem. Dodajemy banana, miód, kakao, mleko i miksujemy blenderem na gładką masę. Do jeszcze ciepłej/gorącej masy dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do salaterek i odstawiamy na kolejne 10 minut lub do całkowitego wystygnięcia. Można schłodzić w lodówce. Można podać z truskawkami. Smacznego!

7 komentarzy:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)