wtorek, 1 kwietnia 2014

Jajka w kokilkach, z szynką, brokułami i pomidorkami

     Jajka zapiekane w kokilkach, z szynką, brokułami i pomidorkami koktajlowymi mają same zalety. Są pyszne, ładnie wyglądają, robią się „same” i pewnie są trochę zdrowsze niż jajka smażone.


jajka w kokilkach

jajka w kokilkach

jajka w kokilkach

jajka w kokilkach

Składniki (na 2 kokilki):
  • 2 jajka – użyłam jajek Farmio,
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego,
  • 2 duże lub 3 mniejsze plasterki szynki,
  • 1 „różyczka” brokułu,
  • 2 pomidorki koktajlowe,
  • masło do wysmarowania kokilek,
  • opcjonalnie pokrojony szczypiorek do posypania.

Przygotowanie:

Kokilki smarujemy masłem. Na dnie i bokach układamy szynkę (całe plasterki lub pokrojone). Wbijamy po jednym jajku. Dokładamy „porozdzielane” na małe części brokuły oraz po jednym pokrojonym na cztery pomidorku. Posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 °C, do momentu aż jajka się zetną – w zależności od upodobań (jedni lubią jajka półpłynne, inni całkowicie ścięte). Ewentualnie posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie „Wielkanoc z jajkami Farmio”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)