Pierwszy raz spotkałam się z jajkami na twardo
smażonymi w panierce widząc jajka szkockie. W dużym skrócie są one „panierowane
w mięsie”. Ja przygotowałam natomiast „panierkę”
z zupełnie innych składników – szynki, mozzarelli, koperku. Jajka wyszły pyszne
i wcale nie takie tłuste - czego najbardziej się obawiałam. Zdecydowanie mogę
polecić ten przepis!
Składniki na każde jajko:
- 1 jajko oraz dodatkowo ok. ⅓ surowego jajka – użyłam jajek Farmio,
- 1 plasterek szynki,
- 1 łyżka startej na tarce mozzarelli,
- szczypta soli, pieprzu ziołowego i koperku,
- 1 łyżka bułki tartej,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Szynkę
drobno siekamy. Dodajemy mozzarellę, bułkę tartą, przyprawy i surowe jajko.
Dobrze mieszamy do uzyskania zwartej masy – „panierki”. Jajko gotujemy na
twardo, studzimy i obieramy. Całe jajko obtaczamy w „panierce”. Smażymy na
oleju ze wszystkich stron, na złoty kolor. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego!
Przepis
bierze udział w konkursie „Wielkanoc z jajkami Farmio”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)