wtorek, 1 kwietnia 2014

Jajka z łososiem w galarecie

    Czego to ludzie nie włożą do galarety… Mogą być ryby, mięso, wędlina, warzywa w galarecie. To niech będą i jajka. Na Wielkanoc jak znalazł, a trochę mniej „zwyczajnie”.

jajka w galarecie


jajka w galarecie

jajka w galarecie

jajka w galarecie

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 jajko na twardo – użyłam Farmio,
  • ok. 200 ml rosołu drobiowego  (w zależności od wielkości miseczek),
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • ½ pokrojonego w kostkę pomidora,
  • 50 g łososia wędzonego na ciepło,
  • 1 mała puszka kukurydzy (140 g),
  • listki do dekoracji np. roszponki, bazylii lub mięty.



Przygotowanie:

Ugotowane jajko studzimy, obieramy i przekrawamy na pół (wszerz). Rosół zagotowujemy. Wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy (już nie gotujemy). Odstawiamy do przestygnięcia. Na dnie pojemniczków lub miseczek układamy listki oraz połówki jajek. Pozostałe składniki umieszczamy warstwami, w kolejności według uznania. Zalewamy rosołem z żelatyną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie „Wielkanoc z jajkami Farmio”


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)