sobota, 29 marca 2014

Zapiekane „gniazdka” spaghetti z mozzarellą

      Spaghetti z sosem pomidorowym, szynką, czosnkiem i oregano. To proste danie przygotowałam tym razem w formie „gniazdek” zapiekanych z mozzarellą. Polecam, bo wygląda chyba trochę lepiej niż spaghetti podane w tradycyjnej formie. J


spaghetti zapiekane


spaghetti zapiekane

spaghetti zapiekane

Składniki:
  • 300 g makaronu spaghetti – użyłam makaronu Malma,
  • woda i sól do ugotowania makaronu.

Na sos:
  • 1 puszka krojonych pomidorów (260 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g szynki,
  • 1 kulka mozzarelli (125 g),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • olej do smażenia.



Opcjonalnie: garść świeżej bazylii lub roszponki do podania.

spaghetti zapiekane

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy szynkę pokrojoną w paski i również podsmażamy. Odstawiamy. Do garnka wlewamy pomidory. Dodajemy przyprawy i gotujemy 10 minut mieszając. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, „al dente” i odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu. Do reszty sosu dodajemy szynkę z czosnkiem. Polewamy makaron i dobrze mieszamy. Następnie z makaronu kręcimy „gniazdka” i układamy w naczyniu żaroodpornym na sosie. Posypujemy mozarellą startą na tarce. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 20 minut. Można podać z listkami bazylii lub roszponki. Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie „Malma – z miłości do makaronu”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)