niedziela, 30 marca 2014

Sernik dwukolorowy z herbatą matcha i cytryną

       Sernik dwukolorowy "inaczej" – zielone brzegi i żółty środek. Do części zielonej dodałam herbaty zielonej matcha oraz wanilii, żółty środek jest cytrynowy. Ciekawe smaki oraz trochę mniej klasyczny wygląd. Polecam!

sernik matcha z cytryną

sernik matcha z cytryną

sernik matcha z cytryną

sernik matcha z cytryną

Składniki (na tortownicę Ø 18 cm):
  • 500 g sera białego mielonego,
  • 160 g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka syropu cytrynowego (własnej roboty),
  • 1 łyżka skórki cytrynowej w cukrze,
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha,
  • 45 g budyniu waniliowego,
  • ziarenka z ½ laski wanilii,
  • odrobina oleju do wysmarowania pierścienia (szczegóły poniżej).



Na spód:
  • 250 g zmielonych ciastek maślanych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 6 łyżek stopionego masła.

Na lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 10 g miękkiego masła.

Opcjonalnie do dekoracji: 1 łyżeczka herbaty matcha, cytryna, skórki cytrynowe w cukrze.

sernik matcha z cytryną

sernik matcha z cytryną

Przygotowanie:

Zmielone ciastka mieszamy z kakao i roztopionym masłem. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę z ciastek. Ugniatamy jej warstwę na dnie oraz bokach tortownicy. Foremkę umieszczamy na ok. 20 minut w zamrażalniku.
Mikserem mieszamy ser biały, mascarpone, jajka, żółtko, cukier i 40 g budyniu. Nie ubijamy. Odkładamy ok. ¼ masy – w zależności od wielkości kółka. Do wykonania środka użyłam pierścienia do przystawek wysmarowanego olejem. Do większej części dodajemy ziarenka wanilii i herbatę. Mieszamy. Do części mniejszej dokładamy skórkę z cytryny, syrop cytrynowy oraz pozostałą część budyniu. Również mieszamy. W foremce wyjętej z zamrażalnika umieszczamy na środku pierścień. Dookoła niego wlewamy zieloną część ciasta, a do środka pierścienia część żółtą. Delikatnie wyjmujemy pierścień. Wyjątkowo gładko to poszło, chociaż bałam się, że obie części się pomieszają. W rozgrzanym do 165-170 °C piekarniku umieszczamy na dole naczynie żaroodporne z wodą. Sernik przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tak sernik jeszcze na ok. 15-20 minut. Wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia. Można później umieścić go w lodówce. Przygotowujemy lukier mieszając puder, sok oraz masło. Gdy sernik będzie zimny, wierzch smarujemy lukrem. Można również posypać herbatą matcha lub udekorować cytryną. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji „Serniki dla Miksera”:


Serniki
dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę wyjątkowo :) Musiał smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Nadal smakuje -został mi jeszcze kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)