niedziela, 9 marca 2014

Kostka cytrynowo - kokosowa bez pieczenia

      Miałam ochotę na coś cytrynowego, więc przepis znaleziony tu wydał mi się idealny, z małymi zmianami oczywiście. Nie przepadam za kokosem, ale tutaj jego smak nie jest dominujący.

kostka cytrynowo-kokosowa


kostka cytrynowo-kokosowa

Składniki:
  • ½ szkl. mleka skondensowanego, słodzonego,
  • 120 g masła + do wysmarowania foremki,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • skórka otarta z 1 małej limonki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 250 g mielonych herbatników,
  • 1 szkl. wiórków kokosowych.




kostka cytrynowo-kokosowa


Dodatkowo na lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 10 g miękkiego masła.


Przygotowanie:

Mleko i masło umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się. Herbatniki mieszamy z otartymi skórkami. Dodajemy mleko z masłem, sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem foremki. Użyłam foremki „keksówki” o długości 35 cm (niestety małej kwadratowej nie miałam). Schładzamy minimum godzinę w lodówce. Przygotowujemy lukier – mieszamy puder, sok z cytryny oraz masło. Przekładamy na ciasto i ponownie schładzamy w lodówce. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)