poniedziałek, 10 marca 2014

Śniadanie w słoiku, czyli kasza jaglana z owocami i orzechami

     Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, dobrze działa na stawy, skórę, paznokcie i włosy. Jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza, więc mogą ją jeść również osoby cierpiące na zgagę i refluks. Ale oczywiście nie tylko dla zdrowia można ją jeść. W mojej wersji z owocami i orzechami jest po prostu bardzo smaczna - idealna na śniadanie. J Można ją podać w szklance, miseczce, albo w wersji „do wyjścia” w słoiku.

kasza jaglana na słodko

kasza jaglana na słodko

kasza jaglana na słodko

Składniki:
  • 1 szkl. kaszy jaglanej,
  • 2 ½ szkl. wody,
  • 1 szkl. suszonych owoców i orzechów – u mnie figi, rodzynki, orzechy włoskie, goji, morele,
  • 1 łyżka słodzonego mleka skondensowanego (lub więcej do smaku),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego (może też być owocowy).

Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji – u mnie czerwona porzeczka i borówka.

kasza jaglana na słodko


kasza jaglana na słodko

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie płuczemy i odsączamy na sitku. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypujemy kaszę. Gotujemy ok. 12 minut. Większe owoce i orzechy kroimy. Przekładamy do gorącej kaszy (nie trzeba wcześniej moczyć owoców). Wlewamy mleko, dosypujemy cynamon i dobrze mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 10 minut. Po tym czasie kasza jeszcze trochę „napęcznieje”, a owoce staną się miękkie. W zasadzie można jeść kaszę już w takiej formie. Można też ostudzić, ułożyć warstwowo z jogurtem i dodatkowymi owocami. Smacznego!


Tak przygotowana kasza doskonale smakuje z sokiem pomarańczowym z miąższem Tymbark. Przepis bierze udział w konkursie „Śniadanie Tymbark”.

Śniadanie TYMBARK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)