niedziela, 2 marca 2014

Świeże grzyby zimą, czyli smażone ciastka

     Świeże grzybki zimą? A dlaczego nie?! A tak poważnie, to owszem są smażone, są podobne do kapeluszy grzybów, ale są ciastkami…. Gęste ciasto naleśnikowe, odwrócona foremka do babeczek, z dziurką i "grzyb" jak malowany J

smażone ciastka grzybki

smażone ciastka grzybki

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ¾ szklanki wody z mlekiem (pół na pół),
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia.


smażone ciastka grzybki

Do smażenia: „patent” mojego pomysłu – metalowa foremka do babeczek z wyciętą dziurką w dnie oraz przymocowanym drucikiem do trzymania. Jeśli ktoś ma więcej szczęścia, może znajdzie gdzieś na dnie szuflady gotowe foremki do tego typu grzybków. Wiem, że istnieją. Ostatnio były widziane w Rosji i na Ukrainie – ktokolwiek widział, ktokolwiek wie….. J

Przygotowanie:


W wysokim naczyniu mieszamy mikserem mąkę, wodę z mlekiem, cukier, aromat, sól i jajko. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Nalewamy do garnka ok. 2-3 cm oleju. W rozgrzanym oleju moczymy foremkę tak, żeby też się rozgrzała. Zanurzamy w cieście odwróconą foremkę i wkładamy do oleju. Smażymy chwilkę. Nad ręcznikiem papierowym „odczepiamy” grzybka od foremki i smażymy jeszcze chwilę z drugiej strony. Myślę, że gdyby grzybki wkładać do bardzo głębokiego oleju wystarczyłoby smażenie z jednej strony. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Bardzo ważne jest, żeby każdorazowo po usmażeniu grzybka z powrotem zanurzyć foremkę w oleju. Musi być ona cały czas rozgrzana, inaczej ciasto się do niej nie przyklei. Gotowe grzybki posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze do zjedzenia są od razu tego samego dnia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)